Intian valtameren pohjasta tuleva mystinen värinä hämmentää tutkijoita – ”En ole nähnyt mitään vastaavaa”

Seismologit ovat kummastelleet outoa värinää, josta on tehty havaintoja ympäri maailmaa.

Havainto oudosta värinästä tehtiin Intian valtamerellä Mayotten saaren tuntumassa.

30.11.2018 2:05

Intian valtameren pohjasta kantautunut värinä havaittiin aamulla 11. marraskuuta lähellä Ranskalle kuuluvaa Mayotten saarta Afrikan ja Madagaskarin saaren välissä. Havainnoista kertovat National Geographic -lehden mukaan maanjäristyksiä mittaavat sensorit tekivät ilmiöstä havaintoja paitsi Afrikan maissa, myös Chilessä, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa ja jopa yli 17 000 kilometrin päässä Havajin saarella.

Seismisten aaltojen kerrotaan jatkuneen yli 20 minuutin ajan. Outoa värinässä oli myös se, ettei mittalaitteiden lisäksi yksikään ihminen vaikuta tunteneen sitä missään päin maailmaa.

Ilmiölle ei tuoreeltaan löydetty pitävää selitystä, vaikka sen aiheuttajaksi epäiltiin esimerkiksi meteori-iskua, merenalaista tulivuorenpurkausta tai sukellusvenettä.

– En usko koskaan nähneeni mitään vastaavaa, kuvaili amerikkalaisen Columbian yliopiston seismologi Göran Ekström National Geographicille.

Ranskan geologian tutkimuslaitos BRGM kirjoittaa verkkosivullaan julkaistussa artikkelissa, että samalla alueella on itse asiassa tehty vuoden 2018 toukokuusta alkaen useita satoja seismisiä havaintoja. Artikkelissa ”maanjäristysparveksi” kuvaillun ilmiön tutkimisen kerrotaan jatkuvan edelleen sen ymmärtämiseksi.

Ranskan geologian tutkimuslaitoksen julkaisema havainnekuva ”maanjäristysparvesta”.

BRGM:n julkaisemassa havainnekuvassa värinän lähteiden voidaan nähdä sijaitsevan merellä noin 50 kilometriä Mayotten saaresta itään. Värähtelyn kerrotaan olevan niin heikkoa, ettei se ole toistaiseksi aiheuttanut vaurioita alueella sijaitseviin rakennuksiin tai tsunamivaaraa.

Ranskalaistutkijoiden mukaan mittauksissa havaitut, erittäin matalataajuuksiset signaalit viittaavat merenpohjassa tapahtuvaan vulkaaniseen toimintaan. Värähtelyn uskotaan olevan seurausta vulkaanisen toiminnan ja maankuoren liikkeiden yhteisvaikutuksesta, mutta teoriaa ei ole vielä vahvistettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?