Tiede

Jälleen takaisku: SpaceX siirsi Suomi-satelliitin laukaisua

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomi 100 -satelliittin piti päästä matkaan jo noin vuosi sitten.
Suomi 100 -satelliitti oli määrä laukaista tänään avaruuteen Kaliforniasta. Satelliitti oli tarkoituksena laukaista avaruuteen hieman kello puoli yhdeksän jälkeen illalla Suomen aikaa. Satelliitin piti lähteä matkaan jo runsas viikko siten, mutta laukaisua jouduttiin lykkäämään kantoraketille tehtävien tarkastusten vuoksi.

Huonontuneet sääolosuhteet Kaliforniassa johtivat kuitenkin siihen, että avaruusyhtiö SpaceX päätyi siirtämään laukaisua. Seuraava laukaisuyritys on lauantaina.

Alun perin Suomi 100:n oli määrä lähteä matkaan intialaisen kantoraketin kyydissä jo noin vuosi sitten, mutta tuolloinkin kantoraketin tekniset ongelmat viivästyttivät projektia. Tässä yhteydessä suomalaissatelliitin kantoraketti päätettiin vaihtaa amerikkalaisen SpaceX-yhtiön raketiksi.

Aalto-yliopiston avaruusfysiikan professori Esa Kallio kiisti STT:lle taannoin, että satelliitilla olisi ollut tavallista enemmän epäonnea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tällaisia tarkastuksia pitää tehdä. Tällä samalla Falcon 9 -kantorakettiversiolla on muistaakseni tehty jo 42 laukaisua, ja ne kaikki ovat olleet onnistuneita. Tietenkin me ja varmaan SpaceX-firmakin haluaa, että myös jatkossa tapahtuu näin ja tekee siksi tarkistuksia, Kallio sanoi.

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia sekä erityisesti Suomea.
Artikkeli päivitetty 28.11.2018 kello 06.49. Suomi 100 -satelliitin laukaisu avaruuteen siirtyy sääolosuhteiden vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt