Kilogrammaan tulee iso muutos – oikeaa kiloa ei kohta enää ole: ”Äärimmäisen harvinaista” - Tiede - Ilta-Sanomat

Kilogrammaan tulee iso muutos – oikeaa kiloa ei kohta enää ole: ”Äärimmäisen harvinaista”

Kilogrammaa ei kohta enää ole. Tähän asti se on ollut Ranskassa ja määrittänyt massan. Nyt kansainvälinen tutkijayhteisö aikoo määrittää kilogramman uudelleen.

16.11.2018 2:26

Kilogramma on pitkään ollut erityinen. Sitä ei ole määritelty luonnonvakioiden avulla, kuten muut SI-järjestelmän perussuureet. Sen sijaan kilogramman on määrittänyt Ranskassa säilytettävä platinan ja iridiumin seoksesta valmistettu prototyyppi – se oikea kilogramma, eli Le Grand K.

Kyseisen metallisen kilogramman prototyypin ongelmana on ollut se, ettei sen massa ole pysynyt täsmälleen samana. Sen paino on vuosien varrella muuttunut noin 50 gramman miljoonasosaa.

Tähän halutaan nyt muutos. Tiedeyhteisö aikoo hyväksyä kilogrammalle uuden määritelmän muuttumattomien luonnonvakioiden perusteella.

Tämä määritelmä perustuu saksalaisfyysikko Max Planckin mukaan nimettyyn Planckin vakioon. Se ei muutu.

Le Grand K ja kuusi virallista kopiota.­

Kilogramman prototyypin kopio.­

Tiedeyhteisö päättää asiasta tänään Versaillesissa Ranskassa. Muutos on valtavan merkittävä – tosin sitä ei huomaa kukaan, ei ainakaan kukaan, joka ei vietä aikaansa fysiikan laboratorioissa.

– Se on metrologian Halleyn komeetta, kuvailee yhdysvaltalaisen NIST:n (National Institute of Standards and Technology) fyysikko Stephan Schlamminger The Verge -sivustolle.

– On äärimmäisen harvinaista, että tämän suuruusluokan uudelleenmäärittelyjä tapahtuu.

Le Grand K, eli ympyrälieriön muotoinen metallinen kilon prototyyppi on määrittänyt kilogramman massan vuodesta 1889. Tätä kiloa on säilytetty lasikuvun alla kansainvälisessä paino- ja mittatoimistossa Pariisissa. Sen kopioita on eri puolilla maailmaa.

Nyt, 129 vuotta myöhemmin, tapahtuu muutos.

Alla olevalla videolla esitellään Suomen virallinen kilo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?