Tiede

Lähes 2000 vuotta vanha seinäraapustus paljasti: Pompeiji tuhoutuikin ehkä myöhemmin kuin on uskottu

Julkaistu:

Muinaisen Pompeijin kaupungin alueella tehdyissä kaivauksissa on jälleen paljastunut uusia tietoja.
Muinaisen Pompeijin kaupungin tuhonnut tulivuorenpurkaus tapahtui todennäköisesti kaksi kuukautta myöhemmin kuin tähän asti on uskottu, kertoivat Italian viranomaiset tiistaina Reutersin mukaan.

Historiantutkijat ovat aiemmin ajoittaneet Pompeijin tuhon tapahtuneeksi elokuun 24. päivänä vuonna 79. Alueella viime aikoina tehdyissä kaivauksissa on kuitenkin paljastunut hiilellä tehty seinäkirjoitus, jossa luki toinen ajankohta, lokakuun 17. päivä.

Seinäkirjoitus löytyi talosta, jota oltiin tutkijoiden mukaan todennäköisesti remontoimassa, kun Vesuvius-tulivuori alkoi purkautua. Tulivuorenpurkaus hautasi talon ja koko Pompeijin paksun tuhka- ja kivikerroksen alle.


– Hiilellä tehty, hento kirjoitus ei olisi voinut säilyä pitkää aikaa, joten on todennäköistä, että se on kirjoitettu lokakuussa 79, kaivauksia johtava Massimo Osanna kertoi Reutersille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Tieto purkauksen ajoittumisesta elokuulle on peräisin sitä omin silmin todistaneelta kirjailijalta Plinius nuoremmalta, joka kuvaili tapahtunutta ystävälleen, roomalaishistorioitsija Tacitukselle 30 vuotta myöhemmin lähettämissään kirjeissä.

Ajankohtaa koskevaa uutta tietoa tukevat viimeaikaisissa kaivauksissa tehdyt muut löydöt. Alueelta on löydetty muun muassa kalkkeutunut oksa, jonka kantamat marjat kypsyvät normaalisti syksyisin.

Lisäksi Pompeijista on vuosien varrella löydetty useita lämmittiminä käytettyjä hiilipannuja, jotka niin ikään viittaavat purkauksen tapahtuneen kesää viileämpänä ajankohtana.

Osannan arvion mukaan Vesuvius purkautui mahdollisesti 24. lokakuuta. Italian kulttuuriministeri Alberto Bonisoli kehui löytöä ”poikkeukselliseksi”.

– Tänään saatamme suurella nöyryydellä kirjoittaa uusiksi historiaa, kun ajoitamme purkauksen lokakuun jälkipuoliskolle, Bonisoli sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt