Scifi-realitya avaruudesta: katso hyppivien japanilaisrobottien uudet kuvat asteroidilta

280 miljoonan kilometrin päässä ollaan elämän synnyn arvoituksen ääressä.

Luotaimet ovat pieniä.

28.9.2018 11:43

Japanilaiset avaruusluotaimet ovat onnistuneet laskeutumaan 280 miljoonan kilometrin pässä Ryugu-asteroidille. Röpelöinen asteroidinpinta aiheutti huolta tutkijoissa, mutta pienet luotaimet pääsivät turvallisesti taivaankappaleen pinnalle.

Ryugun pinta on rosoinen.

Hayabusa 2 -avaruusluotain on jahdannut ionimoottorillaan asteroidia kolme ja puoli vuotta. Kun se pääsi 60 metrin päähän asteroidista, se vapautti kaksi pientä luotaintaan vapaaksi.

Luotaimet ovat pieniä.

Pienet, kilon painoiset luotaimet pomppivat asteroidilla jopa 15 metrin loikkia. Asteroidilla painovoima on vähäistä. Luotaimet on varustettu kameroilla ja lämpötilamittareilla.

Tältä näyttää avaruus.

Ryugun uskotaan olevan peräisin aurinkokuntamme varhaisilta ajoilta. Tutkimuksessa toivotaan lisätietoa elämän synnystä Maapallolla. Ryogu kiertää aurinkoa ja käy paikoitellen jopa lähempänä Maata kuin planeettamme oma Kuu.

Luotain lähti matkaan Etelä-Japanista neljä vuotta sitten.

Hayabusa 2 laukaistiin avaruuteen 2014 japanilaiselta Tanegashiman saarelta. Se saavutti asteroidin alkuperäisessä aikataulussa, jonka mukaan luotain toisi näytteet takaisin Maahan vuonna 2020.

Lue lisää: Japani lähetti luotaimen kohti asteroidia.

Asiasta kertoi myös BBC.

Luotaimet loikkivat, koska asteroidilla painovoima on vähissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?