Tiede

Scifi-realitya avaruudesta: katso hyppivien japanilaisrobottien uudet kuvat asteroidilta

Julkaistu:

280 miljoonan kilometrin päässä ollaan elämän synnyn arvoituksen ääressä.
Japanilaiset avaruusluotaimet ovat onnistuneet laskeutumaan 280 miljoonan kilometrin pässä Ryugu-asteroidille. Röpelöinen asteroidinpinta aiheutti huolta tutkijoissa, mutta pienet luotaimet pääsivät turvallisesti taivaankappaleen pinnalle.


Hayabusa 2 -avaruusluotain on jahdannut ionimoottorillaan asteroidia kolme ja puoli vuotta. Kun se pääsi 60 metrin päähän asteroidista, se vapautti kaksi pientä luotaintaan vapaaksi.


Pienet, kilon painoiset luotaimet pomppivat asteroidilla jopa 15 metrin loikkia. Asteroidilla painovoima on vähäistä. Luotaimet on varustettu kameroilla ja lämpötilamittareilla.


Ryugun uskotaan olevan peräisin aurinkokuntamme varhaisilta ajoilta. Tutkimuksessa toivotaan lisätietoa elämän synnystä Maapallolla. Ryogu kiertää aurinkoa ja käy paikoitellen jopa lähempänä Maata kuin planeettamme oma Kuu.


Hayabusa 2 laukaistiin avaruuteen 2014 japanilaiselta Tanegashiman saarelta. Se saavutti asteroidin alkuperäisessä aikataulussa, jonka mukaan luotain toisi näytteet takaisin Maahan vuonna 2020.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Japani lähetti luotaimen kohti asteroidia.

Asiasta kertoi myös BBC.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt