Tiede

Rio-elokuvista tuttu sininen papukaija kuoli sukupuuttoon

Julkaistu: , Päivitetty:

Elokuvassa lajin viimeiset edustajat onnistuvat välttämään sukupuuton, mutta tosielämässä tämä ei onnistunut.
Rio-animiaatioelokuvista tunnettu sininen papukaijalaji on kuollut sukupuuttoon, kertoo BirdLife International -järjestön tuore tutkimus. Sen mukaan useita lintulajeja on viime vuosina kadonnut pysyvästi luonnosta, joukossaan suosituista elokuvista tuttu siniara (Cyanopsitta spixii). Lintulajia ei tavata enää luonnossa, vaan ainoat yksilöt elävät vankeudessa kasvatuslaitoksissa.

Vuonna 2011 ensi-iltansa saaneessa, ensimmäisessä Rio-elokuvassa harvinaisen lintulajin viimeinen urosyksilö lentää Yhdysvalloista Etelä-Amerikkaan tavatakseen lajinsa ainoan jäljellä olevan naaraan. Tarinalla oli onnellinen loppu, sillä elokuvasarjan toisessa osassa Rio 2 (2014) seurataan lintuparin ja niiden jälkeläisten edesottamuksia.


Tosielämässä poikkeuksellisen kauniiksi kutsutun papukaijalajin tarina luonnossa kuitenkin päättyi. BirdLifen mukaan syynä useimpien lajien katoamiseen ovat metsien hakkuut, kaupunkialueiden kasvaminen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt. Suurin osa viime vuosina sukupuuttoon kuolleista lintulajeista ovat eläneet Etelä-Amerikassa.


Korjaus 9.9.2018 klo 10.56: Artikkelin pääkuvana oli aiemmin hyasinttiara eikä siniara.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt