Tiede

Kuuluisa korallitutkija oli ensin skeptinen ilmastonmuutoksen suhteen – ennustaa nyt koko planeetan laajuista katastrofia

Julkaistu:

Jos koralliriutat kuolevat, mukana menee jopa kolmannes kaikista merieläinlajeista.
Ison valliriutan tuhoutuminen on koko planeetan laajuisen katastrofin alku – ja se on jo käynnissä.

Näin kertoo australialainen tiedemies John ”Charlie” Veron yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa. Veron tunnetaan yleisesti ”korallien kummisetänä”, onhan 73-vuotias on löytänyt jopa neljänneksen kaikista maailman korallilajeista.

Nyt hän puhuu laajasti koralleja kohtaavasta tuhosta, joka on hänen mukaansa vääjäämätön.

– Aloin puhua tästä liian myöhään, hän moittii itseään.


Australian Iso valliriutta on 2 300 kilometriä pitkä organismi Australian koillisrannikolla. Jopa kolmannes kaikista maailman merieläimistä on jollain tavalla tekemisissä koralliriuttojen kanssa jossain vaiheessa elämäänsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2016 ja 2017 noin puolet korallista kuoli ”massavaalenemisessa”, jonka aiheutti liian lämpöinen merivesi. Vaalenemisella viitataan korallin kuolemiseen, koska se menettää prosessissa luontaisen monenkirjavan värinsä.

– Jos ottaa pois koralliriutat, jopa kolmannes kaikista merieläinlajeista lähtee mukana. Se on ekologinen kaaos, se on ekologinen romahdus, Veron uumoilee.

Veron ei kuitenkaan ole aina ollut yhtä innokas valistaja.

Kun hän ensimmäisen kerran sukelsi koralleja tutkimaan 1960-luvulla, hän ei uskonut puheita ilmastonmuutoksesta. Silloin hän vain nautti korallien tarjoamista näkymistä. Hän kuvailee korallia niin merenalaiseksi metropoliksi kuin erämaaksi.

Veron kertoo ymmärtäneensä ilmastonmuutoksen vakavuuden 1980-luvulla. 1990-luvulla hän hätääntyi sen vaikutuksista Isoon valliriuttaan.

Hänen mukaansa koralliriuttojen vaalentuminen ja ajatus siitä, että yksi maapallomme suurimmista luonnonihmeistä tuhoutuu, on herätys koko maailmalle ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

– Se on enemmän kuin herätyskello. Se on ilmahyökkäyssireeni, Veron toteaa.


Viime vuosien massavaalenemisten jälkeen Veron sukelsi monessa eri paikassa Isolla valliriutalla nähdäkseen tuhon omin silmin. Hän sanoo CNN:lle, että tuhon näkeminen ja tunteminen oli ”äärimmäisen kauhistuttavaa”.

CNN:n mukaan Iso valliriutta näyttää paikoin kuin se olisi kokenut vedenalaisen metsäpalon.

Korallien hyvä puoli on se, että ne paranevat itsestään. Esimerkiksi vuonna 2018 uutta vaalenemista ei ole tavattu, mikä on auttanut koralleja aloittamaan elpymisen.

Veron kuitenkin toteaa, että koralleilla menee noin 10 vuotta, että ne elpyvät vaalenemisesta kokonaan – eikä sellaista aikaa ole antaa. Meret kokevat vasta nyt 1990-luvun lopulla poltettujen hiilipäästöjen vaikutuksen, joten vaikka ihmiskunta lopettaisi fossiilisten polttoaineiden käytön nyt, valtameret jatkavat lämpenemistä ainakin kaksi vuosikymmentä.

Tämä kaikki saa Veronin toteamaan, että hän vihaa Ison valliriutan tulevaisuudesta puhumista, koska ”se ei voi olla mitään muuta kuin täydellinen ja massiivinen kuolema”.

Veron asuu tänä päivänä maaseudulla Australian Queenslandissa yhdessä vaimonsa Mary Stafford-Smithin kanssa. Mies kuitenkin uumoilee, että edessä saattaa olla muutto pohjoisemmaksi alueelle, joka on korkeammalla ja kosteampi kuin Queensland.

Tarkoituksena on, että alueella voisi elää omavaraisesti omasta maasta. Siellä hänen perheensä voi asua siinä vaiheessa, kun ilmastonmuutos on tuhonnut maailman.

– Tarvitsemme turvapaikan lapsillemme, ennen kuin kaikki menee päin mäntyä. Meillä ei ole vaihtoehtoa.

Tämä tuomiopäivän ennustus on äärimmäinen, mutta vuosikymmeniä tieteellistä tutkimusta tehnyt Veron on siitä varma.

Ilmastomuutoksen seurauksena tulevaisuudessa häämöttää massasukupuutto. Veron kuvailee sitä ”ihmisen tekemäksi asteroidiksi”, jonka vaikutuksia hän vertaa dinosauruksia kohdanneeseen kohtaloon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt