Tiede

Kuun navoilta löytyi pintajäätä – havainto voi osoittautua erittäin hyödylliseksi tulevaisuudessa

Julkaistu:

Kuu
Aiemmin kuusta tehdyt pintajäähavainnot voivat selittyä muun muassa pinnan heijastuksilla.
Tutkijat ovat viimein vahvistaneet, että kuusta on löytynyt jäätä. Avaruushallintovirasto Nasa kertoo, että pieni määrä jäätynyttä ainetta löydettiin kuun kylmimmiltä napa-alueilta.

Jää voi hyödyttää tulevaisuudessa kuuhun kohdistuvia tutkimusmatkoja.

Napa-alueilla lämpötila ei nouse yli -121celsiusasteen, sillä auringonvalo ei koskaan osu alueille, koska kuun kiertoakseli on hieman kallellaan.

Eteläisellä navalla valtaosa jäästä sijoittuu kraattereihin, kun pohjoisella napa-alueella jäätä on laajemmalla alueella. Eteläisen navan jää oli myös paksumpaa todennäköisesti siksi, että se oli varjoisammassa paikassa. Pohjoisen jää oli puolestaan ohuempaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jäätä löytyy kuusta laikuittain ja sen arvellaan olevan muinaista.
  • Katso yllä olevalta videolta, missä kohdin kuuta jäätä löytyy Nasan mukaan. Sininen väri kuvaa löytynyttä jäätä. Tummat alueet ovat vaaleanharmaita alueita kylmempiä.
Nasa uskoo, että mikäli jäätä olisi riittävästi, sitä voitaisiin hyödyntää tulevien kuulentojen ja tutkimusmatkojen vesivarantona. Utopistisimmissa ajatuksissa vesi voisi jopa olla avaintekijä, mikäli kuussa aiotaan oleskella pidemmän aikaa.

Jo aiemmin tutkijat ovat tienneet, että kuun ytimessä on nesteitä. Vuonna 2009 Nasan satelliitti törmäsi kuun eteläiselle napa-alueelle, ja törmäyksen seurauksena avaruuteen purskahti vettä.

Aiemmat havainnot pintajäästä kuussa saattavat selittyä esimerkiksi epätavallisen vahvalla kuunpinnan heijastuksella. Nyt pintajäästä varmistuttiin analysoimalla Nasan Moon Mineralogy Mapper eli M3-laitteistolla kerättyä dataa.

Kyseinen laitteisto oli erityisesti suunniteltu selvittämään kuun pintajään olemassa oloa.

Tutkimustuloksista lisää voi lukea tästä. Kuusta löytyneestä jäästä uutisoivat aiemmin muun muassa ScienceDaily ja Tekniikan Maailma.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt