Poikkeuksellisen kuumalle kesäsäälle löytyi uusi, huolestuttava selitys: ”Olemme matkalla, jonka määränpää ei näytä hyvältä” - Tiede - Ilta-Sanomat

Poikkeuksellisen kuumalle kesäsäälle löytyi uusi, huolestuttava selitys: ”Olemme matkalla, jonka määränpää ei näytä hyvältä”

Julkaistu: 21.8.2018 4:17

Maapallon pohjoisissa osissa lämpötilat kohoavat jopa neljä kertaa nopeammin kuin muualla pallollamme keskimäärin.

Arktiksen nopea lämpeneminen voi aiheuttaa tulevaisuudessa yhä rajumpia helleaaltoja Eurooppaan ja Suomeen, todetaan uudessa saksalaistutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan ilmiö johtuu polaarisuihkuvirtauksen ja muiden alailmakehän suurten suihkuvirtausten hidastumisesta. Tämä aiheuttaa korkea- ja matalapaineiden aiempaa vähäisempää liikehdintää, mikä siis tarkoittaa aiempaa hitaampia muutoksia säässä.

Potsdamin ilmastovaikutusten tutkimusinstituutin tutkimus julkaistiin maanantaina Nature Communications -lehdessä.

Tutkimusta siteeraavan Guardianin mukaan ilmiö voi muuttaa kesän aurinkoiset päivät koviksi helleputkiksi ja aiheuttaa entistä herkemmin metsäpaloja sekä tulvia.

Ruotsin Pyhärannan metsäpalot olivat poikkeuksellisen rajuja tänä kesänä.

– Tänä kesänä näimme erittäin rajuja lämpöaaltoja. Se tulee jatkumaan erityisesti keskileveysasteilla: EU:n, Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan alueilla, sanoo Dim Coumou, yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Keskileveysasteilla tarkoitetaan aluetta kääntöpiirin ja napapiirin välillä, Euroopan tapauksessa siis Kravun kääntöpiiriltä pohjoiselle napapiirille.

– Lyhyet hellejaksot ovat sangen miellyttäviä, mutta pidemmillä lämpöjaksoilla on vaikutuksia yhteiskuntiin. Monet sadot ovat tältä vuodelta jääneet hyvin pieniksi ja lämpöaalloilla voi olla tuhoisia vaikutuksia myös ihmisten terveydelle, Coumou varoittaa.

 Lyhyet hellejaksot ovat sangen miellyttäviä, mutta pidemmillä lämpöjaksoilla on vaikutuksia yhteiskuntiin.

Kuivunut maissipelto Saksassa.

Säätä säätelevien tuulten heikkenemisestä on tutkimuksen mukaan yhä enemmän näyttöä. Yksi syy tuulten heikkenemiseen on Arktiksen ja päiväntasaajan alueen lämpötilaerojen pieneneminen. Maapallon pohjoisissa osissa lämpötilat kohoavat jopa neljä kertaa nopeammin kuin muualla pallollamme keskimäärin.

Lämpötilaerojen tasaantumisen vuoksi tuulet eivät ylly enää entisiin nopeuksiin ja ilmanpainealueiden liike hidastuu. Tästä hyvänä esimerkkinä käy Harvey-hurrikaani, joka toi Yhdysvaltain Texasiin ennätyssateet viime vuonna. Hurrikaanit tulevatkin amerikkalaistutkijoiden mukaan olemaan tulevaisuudessa yhä hitaampia ja tuomaan mukanaan siis yhä enemmän vettä.

Hurrikaani Harvey kansainväliseltä avaruusasemalta kuvattuna.

Juuri tällaisista Harveyn kaltaisista yllättävistä vaikutuksista asiantuntijat ovat erityisen huolissaan. Tutkija Coumoun mukaan yksinkertaista lämpenemistä voidaan kyllä ennustaa helposti, mutta ilmastonmuutosten yhteisvaikutukset ovat arvaamattomia.

Samaa sanoo University College Londonin ilmastotieteen professori Chris Rapley.

– Se mikä tapahtuu Arktiksella ei pysy Arktiksella. Sekoittamalla planeetan energiatasapainoa häivytämme päiväntasaajan ja navan välistä lämpötilaeroa. Tämä johtaa suuriin muutoksiin meressä ja ilmakehässä, Rapley laskettelee.

– Seuraukset alkavat tulla ilmi. Olemme matkalla, jonka määränpää ei näytä hyvältä.

Suomessa oli lähes ennätysmäärä hellepäiviä tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?