Tiede

Näkötornin juurelle kipuaminen kannatti: Mika ikuisti perseidit upeaan kuvaan

Julkaistu:

Tähdenlentoparvi
Hämeenlinnalainen kuvaaja kertoo osan tähdenlennoista olleen upeimpia hänen ikinä näkemiään. Hän paljastaa kaksi asiaa, joilla aloitteleva kuvaaja pääsee alkuun.
Tähtisade lankeaa Hämeenlinnan Aulangonjärven ylle kuin viimeistellen pittoreskin kansallismaiseman. Taivaan ilmiöitä paljon kuvannut Mika Wist ,48, kertoo osan tähdenlennoista olleen upeimpia hänen näkemiään.

– Oli se hieno. Tällä kertaa näin muutamia kirkkaimpia ja pisimpiä meteorin lentoja, mitä olen ikinä nähnyt. Harmi, että juuri niitä en saanut kuvattua, kun ne täyttivät kolmanneksen koko taivaankannesta, hämeenlinnalainen Wist harmittelee jälkeenpäin.

Wistin kuva on syntynyt kuvamuokkauksen avulla, sillä perseidit eivät räiskähtäneet taivaalta tismalleen samanaikaisesti. Otos on tehty kuvaamalla panoraamakuvaa. Jälkeenpäin rivissä otetut kuvat on kuvanmuokkausohjelmalla yhdistämällä kasattu yhdeksi.

– Näin pystyn kuvaamaan paljon pidemmän ajanjakson ajalta kuvia, ja yhdistän ne yhdeksi isoksi kuvaksi. Periaatteessa sama tekniikka, mitä kännyköidenkin panoraamakuva käyttää, mutta isommalla kameralla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wistin mukaan taivaan ilmiöistä kiinnostunut aloitteleva kuvaaja pääsee alkuun, jos muistaa kaksi asiaa.

– Tarvitaan kamera, jonka suljinta pystyy pitämään auki pidempään. Kevyt järjestelmäkamera riittää, tai vaikka ihan pokkarikin, jossa asetukset löytyvät. Ja tukeva jalusta. Ilman jalustaa perseidejä ei voi kuvata, Wist vinkkaa.

Wist suuntasi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Aulangon kansallispuistoon, jonka näköalatornin juuressa sijaitsevalta tasanteelta aukeaa ihanteellinen näkymä koilliseen, sillä perseidien tähdenlentoja esiintyy erityisesti koillisen ja idän välillä Perseuksen tähdistössä.

Eniten perseidejä oli luvassa maanantain vastaiselle yölle, jota ennustettiin pilviseksi. Siksi Wist suuntasi jo edeltävänä yönä. Hän ei joutunut pettymään.

– Niitä näkyy nyt melkein koko viikon ajan. Ajattelin, että menen jo päivä etukäteen. Yleensä niitä on näkynyt kiitettävästi molemmin puolin sitä maksimiyötä.

Yö oli melko pilvetön pientä utupilveä lukuun ottamatta.

Wist sai viettää yötä yksin keskiyöstä puoleen kolmeen saakka. Juuri lähtöä tehdessään näköalatasanteelle tuli muutama muu ihminen katselemaan taivasta.

Wist kertoo kuvaavansa taivaan ilmiöitä säännöllisesti ja on harrastanut sitä noin viisi vuotta. Mieluisin kuvauskohde on revontulet, joita hän toivoo pääsevänsä kuvaamaan seuraavaksi jo syyskuun alussa. Silloin hän matkustaa Lappiin ja Pohjois-Norjaan, jossa ensimmäisiä revontulia saattaisi päästä jo kuvaamaan.

– Huomasin, että lauantain ja sunnuntain välisenä yönä oli Keski-Suomessa oli jo onnistuttu saamaan ensimmäisiä revontulikuvia. Kausi on jo alkanut, hän kertoo.

Upeimmat muistamansa revontulet hän onkin ikuistanut syyskuun alussa Muonion Pallasjärvellä neljä vuotta sitten.

Vaikka paras ajankohta perseidien tarkkailuun oli viikonloppuna, niitä voi havaita vielä elokuun 24. päivään asti. Eniten lentoja esiintyy aamuyöllä puolenyön ja aamukahden välillä.

Tähtisade syntyy vuosittain, kun maapallo leikkaa Aurinkoa kiertävän komeetan radan. Perseidit ovat Swift-Tuttle -nimisen komeetan jälkeensä jättämiä hiukkasia.

Kun maapallo sitten leikkaa tämän radan, komeetan kappaleet syöksyvät ilmakehään, jossa ne palavat suuren nopeuden ja ilmanvastuksen takia. Tähdenlennot ovat siis meteoreja. Koska Maan ja Perseidien kohtausnopeus on niin suuri, murikat eivät yleensä syöksy maahan asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt