Tiede

Kosmisen superviikonlopun viimeinen näytös: Perseidien yö – täällä on paras mahdollisuus bongata tähdenlentoparvi

Julkaistu:

Yksi vuoden näyttävimmistä tähdenlentoparvista on aktiivisimmillaan ensi yönä, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.
Kosminen superviikonloppu alkoi lauantaina, kun Suomen päällä oli pieni auringonpimennys. Viikonlopun öinä näkyy myös paljon tähdenlentoja ja neljä aurinkokuntamme planeettaa.

Perseidien tähdenlentoparvi on nähtävissä yötaivaalla 24. elokuuta saakka, mutta valtaosa lennoista on havaittavissa kuluvan viikonlopun molemmin puolin. Eniten lentoja esiintyy aamuyöllä puolenyön ja aamukahden välillä.

Maanantain vastainen yö on periaatteessa paras aika havainnoimiselle, sillä Kuu ei silloin valaise yötaivasta ja siten peitä himmeämpiä tähdenlentoja näkyvistä.

Sää ei kuitenkaan suosi tarkkailijoita, koska ensi yö näyttää Ilmatieteen laitoksen mukaan pilviseltä suuressa osassa maata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paras mahdollisuus katseluun on maan keskiosissa, jossa pilvipeitteen rakoilu on todennäköisintä. Etelässä yötaivas saattaa vilkkua pilviverhon takaa aamuyöstä. Pohjoisessa toivoa ei juuri ole, mutta siellä edelleen valoisa kesäyö ei muutenkaan suosisi tarkkailijaa.

Maanantain ja tiistain välinen yö on Ilmatieteen laitoksen mukaan kirkkaampi etenkin maan etelä- ja keskiosissa, eli silloin olosuhteet ovat tähtien tähyilijöille paremmat.

Ursan mukaan Perseidien tähdenlennot voivat olla varsin kirkkaita, ja niitä näkyy ympäri taivasta. Yhdistys kehottaa tarkkailemaan taivasta erityisesti koillisen ja idän välillä.

Samalla kun bongailee tähdenlentoja, kannattaa katse suunnata etelän ja lännen väliselle taivaalle. Horisontin yläpuolelle nousee nimittäin jopa neljä naapuriamme, Venus, Mars, Saturnus ja Jupiter.

Näistä Venus laskee nopeiten, hyvin pian auringonlaskun jälkeen. Mars nousee eteläkaakosta vasta kello yhdentoista jälkeen.

Saturnus ja Jupiter näkyvät eteläisen ja lännen välisellä taivaalla melko kirkkaana. Kaikki neljä planeettaa ovat kuitenkin melko matalalla.

Otitko upean kuvan tai videon tähdenlennoista? Lähetä se meille: videot@is.fi, Whatsapp 040-6609019 tai MMS 13245 tai täältä.