Tiede

Nyt tulee kosminen superviikonloppu: tähtisade, auringonpimennys ja planeettoja horisontissa – täällä on paras mahdollisuus bongata

Julkaistu: , Päivitetty:

Sää näyttäisi suosivan tähdenlentojen bongailijoita ainakin sunnuntain vastaisena yönä.
Viikonloppuna kannattaa pitää katse ylhäällä. Lauantaina Suomen päällä on pieni auringonpimennys. Viikonlopun öinä näkyy paljon tähdenlentoja ja neljä aurinkokuntamme planeettaa.

Jokavuotinen tähtisade eli Perseidien tähdenlentoparvi on maksimissaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mutta tähdenlentoja on hyvä mahdollisuus nähdä jo lauantain ja sunnuntain vastaisina öinä.

Ursan meteoriryhmän vetäjä Jaakko Visuri kertoo, että keskivertokatsoja omalla takapihallaan voi nähdä noin kymmenen tähdenlentoa tunnissa. Jos malttaa kävellä pimeään paikkaan, vaikkapa metsäaukiolle, näkyy himmeämmätkin tähdenlennot.

Perseidit näkyvät ympäri taivasta, eikä niiden näkeminen vaadi katsomista johonkin tiettyyn ilmansuuntaan. Paras aika katsomiselle on Visurin mukaan puolen yön aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tähdenlentoja on enemmän, mitä pidemmälle sunnuntaita mennään. Koska vielä on kuitenkin kesä ja yöt ovat aika lyhyitä, havaintoaika kannattaa sijoittaa siihen kaikkein pimeimpään aikaan, Visuri kertoo.

Pohjois-Suomessa kiusana on edelleen liian valoisat yöt. Visuri kertoo, että kipuraja menee noin Oulun korkeudella, jossa perseidejä voi vielä mennä havaitsemaan noin tunnin ajaksi. Jo Kemin korkeudella koko yö on liian valoisa.

Perseidien näkymiselle on erinomainen vuosi sikäli, että Kuu ei ole valaisemassa yötaivasta. Esimerkiksi viime vuonna Kuu nousi puolen yön jälkeen melko kirkkaana, mikä esti parhaimman tähtisateen näkymisen.

Sää suosii katsojia ainakin sunnuntain vastaisena yönä, jolloin on laajalti pilvetöntä, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkein poutaisinta on läntisessä Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, mutta myös idässä ja etelässä on pilvetöntä.

Sunnuntaina Suomeen liikkuu matalapaineen rintama, joka tekee taivaasta laajalti pilvisen. Siksi Perseidien maksimi on vaikeampi nähdä. Pilvipeite rakoilee eniten Pohjanmaan maakunnissa, Kainussa ja Keski-Suomessa.

Sunnuntaina idässä ja etelässä on laaja pilvipeite.


Lue lisää: Perseidit tulevat yöllä – muista tämä kameran asetus

Tähtisade syntyy vuosittain, kun maapallo leikkaa Aurinkoa kiertävän komeetan radan. Perseidit ovat Swift-Tuttle-nimisen komeetan jälkeensä jättämiä hiukkasia.

Kun maapallo sitten leikkaa tämän radan, komeetan kappaleet syöksyvät ilmakehään, jossa ne palavat suuren nopeuden ja ilmanvastuksen takia.

Tähdenlennot ovat siis meteoreja. Koska Maan ja Perseidien kohtausnopeus on niin suuri, murikat eivät yleensä syöksy maahan asti.

Itse Swift-Tuttle -komeetta leikkaa seuraavan kerran maapallon radan vuonna 2126. Törmäysvaaraa ei ole, koska planeettamme on lähes toisella puolen aurinkoa. Visurin mukaan silloin on kuitenkin odotettavissa poikkeuksellisen hyvä Perseidi-vuosi.

– Minä ja sinä tuskin ollaan täällä näkemässä sitä, hän pohtii.

Samalla kun bongailee tähdenlentoja, kannattaa katse suunnata etelän ja lännen väliselle taivaalle. Horisontin yläpuolelle nousee nimittäin jopa neljä naapuriamme, Venus, Mars, Saturnus ja Jupiter.

Näistä Venus laskee nopeiten, hyvin pian auringonlaskun jälkeen. Mars nousee eteläkaakosta vasta kello yhdentoista jälkeen.

Saturnus ja Jupiter näkyvät eteläisen ja lännen välisellä taivaalla melko kirkkaana. Kaikki neljä planeettaa ovat kuitenkin melko matalalla.

– Saturnus on korkeimmalla, mutta sekin on vain noin 7 astetta horisontista katsottuna, Visuri kertoo.


Lauantaina päivällä Kuu kulkee osittain maan ja Auringon väliin, mikä aiheuttaa osittaisen auringonpimennyksen. Se tapahtuu lauantaina puolen päivän aikaan.

Mitä etelämmäksi tullaan, sitä pienemmän osan Kuu peittää Auringosta. Utsjoella auringonpimennys on 31 prosenttia, kun Helsingissä se on enää kahdeksan.

Auringonpimennystä ei saa tarkkailla paljailla silmillä. Edes aurinkolasit eivät ole riittävä suojaus. Ursan mukaan hitsarinlasi numero 14 suodattaa infrapunasäteilyä riittävän hyvin. Auringon tarkkailuun on olemassa siihen tarkoitettuja pimennyslaseja.