Kauhuskenaario julki: Maapallosta on tulossa pannuhuone – ja kohta ei ole enää paluuta

Tutkijat ennustavat raportissaan, mihin ilmastonmuutos voi pahimmassa tapauksessa johtaa.

8.8.2018 5:02 | Päivitetty 8.8.2018 9:22

Johtavat ilmastotutkijat varoittavat, että maapallon keskilämpötilan nouseminen parilla asteella saattaa laukaista dominoefektin, joka johtaa siihen, että merenpinta nousee ja maapallolle kehittyy ”pannuhuoneolosuhteet”. Sen myötä osa maapallosta muuttuu asuinkelvottomaksi. Asiasta kertovat muun muassa CNN ja BBC.

Jään sulaminen, meren lämpeneminen, merivirtojen muutokset ja kuolevat metsät lisäävät lämpenemistä entisestään. Kansainvälisen tutkijaryhmän raportissa todetaan, että pahimmillaan ilmastonmuutos johtaakin dominoefektiin, joka tekee ihmisten ponnistelut päästöjen vähentämiseksi turhiksi.

– Ihmisten kasvihuonekaasupäästöt eivät ole Maan lämpötilan ainoa määräävä tekijä. Tutkimuksemme esittää, että ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen kahdella asteella voi laukaista muita Maan järjestelmäprosesseja, joita kutsutaan usein ”palautteiksi” ja jotka voivat aiheuttaa lisää lämpenemistä – vaikka lopettaisimme kasvihuonekaasupäästöt, tutkimusta johtanut Australian kansallisen yliopiston Will Steffen sanoo CNN:lle.

– Me hallitsemme juuri nyt tilannetta, mutta heti kun menemme yli kahden asteen, näemme Maan ilmastojärjestelmän muuttuvan ystävästä viholliseksi. Ojennamme kohtalomme täysin Maan järjestelmälle, joka alkaa vyöryä pois tasapainosta, säestää Stockholm Resilience Centren professori Johan Rockström BBC:n mukaan.

Pyhiinvaeltajia Espanjan helteessä 6. elokuuta 2018.

Maanantaina julkaistussa raportissa kerrotaan, että mikäli teoreettinen ”kynnysarvo” – eli piste, josta dominoefekti alkaa – ylitetään, voi keskilämpötila nousta korkeammalle kuin milloinkaan nykyisellä geologisella aikakaudella, joka alkoi viimeisen jääkauden lopussa noin 12 000 vuotta sitten. Ihmiskunnalle se tarkoittaisi uutta geologista aikakautta.

Ilmaston lämpeneminen lisää kuivuutta, kuumuutta ja sen myötä metsäpaloja. Lämpötilojen kohoaminen johtaa merenpinnan nousuun, mikä pakottaa rannikoilla asuvia siirtymään sisämaahan.

Katherine Richardson Kööpenhaminan yliopistosta kertoo CNN:lle, ettei kynnysarvon ylittyminen ole millään tavalla uusi uhkakuva.

– Olemme aina ymmärtäneet, että voi tulla piste, josta ei ole paluuta. Seurauksena on se, että meille tulee hemmetinmoinen sotku, jos emme pysty pysäyttämään sitä. Yhteiskuntamme eivät kykenisi jatkamaan tähän tapaan keskilämpötilan noustessa 4–5 astetta ja merenpinnan noustessa 10–60 metriä. Se olisi yksinkertaisesti kestämätöntä yhteiskuntamme kannalta, hän toteaa.

Maastopalon jälkiä Laken piirikunnassa Kaliforniassa 6. elokuuta 2018.

BBC:n mukaan jotkut asiantuntijat arvioivat, että kirjoittajat menevät raportissaan aivan äärimmäisyyksiin. Toisten mukaan heidän päätelmänsä ovat järkeviä.

Joidenkin mielestä kirjoittajat taas ovat liian herkkäuskoisia luullessaan, että ihmiskunta tarttuu nyt ongelmaan riittävällä vakavuudella.

– Ihmiskunnan historiaa koskevan näytön perusteella tämä vaikuttaisi naiivilta toivolta, UCL:n professori Chris Rapley kommentoi.

Richardsonin mukaan raportissa listataan keinoja, joilla ihmiset voivat vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa tämän vuosisadan puoliväliin mennessä, puita olisi istutettava kovalla kiireellä ja metsiä suojeltava. Lisäksi pitäisi keksiä tapoja estää Auringon säteilyn pääseminen Maahan ja imeä hiiltä ilmakehästä.

– Ilmasto ja muut globaalit muutokset osoittavat meille, että me ihmiset vaikutamme Maan järjestelmään maailmanlaajuisella tasolla. Tämä tarkoittaa, että globaalina yhteisönä me voimme myös hallita suhdettamme järjestelmän kanssa vaikuttaaksemme planeetan tulevaisuuden oloihin.

Jäävuori ajelehtii lähellä Orne Harbouria Etelämantereella 15. helmikuuta 2018.

Ihmiset nauttivat auringonlaskusta Almeriassa 6. elokuuta 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?