Avaruuteen lähetetään pian luotain, joka tekee ihmiskunnan historiaa – jopa 1 400 astetta kestävä Parker ”koskettaa aurinkoa”

Nasan mukaan mikään ihmisen rakentama esine ei ole koskaan ennen käynyt yhtä lähellä aurinkoa. Tieteilijöiden mysteerit yli 60 vuoden takaa saattavat viimein saada vastauksia.

Nasan mukaan Parker-luotain tekee ihmiskunnan historiaa. Auringon korona on pitkään ollut tieteilijöiden tutkimusten tavoittamattomissa sen kuumuuden vuoksi.

7.7.2018 10:57

Tieteilijöiden esittämät suuret kysymykset saattavat viimein, yli 60 vuoden etsimisen jälkeen, saada vastauksia, kun aurinkoa tutkiva avaruusluotain lähetetään ”koskettamaan aurinkoa.”

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa valmistautuu laukaisemaan avaruusluotaimen aurinkoa kohti noin 60 vuoden valmistelun jälkeen. Koe tarkoittaa merkkipaalua ihmiskunnan historiassa, sillä yhtä lähellä tulipalloa ei ole yksikään ihmisen valmistava esine aiemmin käynyt.

Kuumuudelta suojaava kilpi liitettiin alukseen 27. kesäkuuta.

Parker-niminen aurinkoluotain lähetetään Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksesta aurinkoa kohti 4. elokuuta. Luotain matkaa reilun 6 000 kilometrin etäisyydelle auringosta. Parkerin tehtäväksi lankeaa koronan, eli auringon ulomman kaasukehän tutkiminen. Korona on huomattavasti kuumempi kuin auringon pinta. Luotaimen avulla ihmiskunta voi saada merkittävää uutta tietoa auringon sisäpuolen tapahtumista, sillä sen hohkaavan kuumuuden vuoksi tutkimus aiheesta on haastavaa. Ensisijainen tavoite tieteilijöille on jäljittää energian ja kuumuuden liike koronan halki ja selvittää, mikä kiihdyttää aurinkotuulia ja auringon energiahiukkasia.

Alus on pyritty rakentamaan mahdollisimman kevyeksi, jotta se pääsee kulkemaan riittävällä nopeudella.

Avaruusluotaimeen asennettiin kesäkuun lopulla kuumuudelta suojaava kilpi, jonka odotetaan kestävän jopa 2 500 fahrenheitin eli liki 1 400 celsius-asteeen kuumuutta. Ominaisuuksiensa vuoksi Nasa kuvailee kilven olevan ”vallankumouksellinen”. Kilpi suojataan pinnoitteella, joka heijastaa kuumuutta poispäin luotaimesta mahdollisimman paljon. Mikäli kilpi toimii odotetusti, luotaimen sisäpuolella lämpötilan pysyy noin 30 celsiusasteessa.

Luotain matkaa aurinko lähestyessään nopeimmillaan lähes 700 000 kilometrin tuntivauhtia, mikä tarkoittaa Helsingin ja Lappeenrannan välimatkan taittamista noin sekunnissa. Luotaimen pitää olla lisäksi kevyt, jotta se voi saavuttaa halutun kiertoradan. Sen suojakilpi painaa noin 72 kiloa, mutta koko luotaimen kuvaillaan olevan pienen auton kokoluokkaa.

Parker-aluksen avulla tieteilijät haluavat lisää tietoa energian ja kuumuuden liikkeestä koronan halki ja aurinkotuulien ja auringon energiahiukkasten kiihtymisen syistä.

Parker-avaruusluotaimen on rakentanut Johns Hopkins -yliopiston soveltavan fysiikan laboratorio ja projekti on osa Nasan aurinkoa tutkivaa Living with a Star -ohjelmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?