Tiede

42,6 astetta keskellä yötä – vuorokauden kaikkien aikojen korkein minimilämpötila rikkoutui tiistaina Omanissa

Julkaistu:

Omanin Quriyatissa saatiin hikoilla, kun vuorokauden viileimpänäkin hetkenä mittari näytti 42,6 celsiusta.
Omanin Quriyatin kaupungissa kärsittiin tiistaina todella kuumasta yöstä. Vuorokauden viileimpänä hetkenä lämpömittari pääsi laskemaan 42,6 celsiusasteeseen.

Tiettävästi tämä on korkein mitattu vuorokauden minimilämpötila ikinä. Edellinen, niin ikään Omanissa mitattu, ennätys rikkoutui reilulla puolella asteella.

Huomattavaa on, että Omanin ennätysvuorokauden kylmin hetki on yli viisi astetta Suomen kaikkien aikojen lämpöennätystä korkeampi. Korkein Suomessa mitattu lämpötila, 37,2 astetta mitattiin Joensuun lentoasemalla Liperissä ennätyskesänä 2010.

Korkeasta lämpötilasta uutisoi aiemmin muun muassa Washington Post ja IFLS.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo, ettei uudesta kuumuusennätyksestä voi tehdä liian pitkälle meneviä päätöksiä esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.

– Yksittäisenä sääilmiönä kyseessä voi olla puhdas erikoisuus. Ilmastonmuutos näkyy selkeämmin toistuvissa sääilmiöissä.

Omanin lämpöennätyksen selitystä Mustala hakisi puolestaan vuoristotuulista.

– Paikan lähellä näyttäisi olevan hiukan vuoristoa. Tuollaisissa olosuhteissa vuorilta laskeva tuuli voi kuivattaa ja lämmittää ilmamassaa. Kova tuuli voi jopa kuumentaa ilmaa niin, että yö olisi päivää lämpimämpi.

Yleisesti Mustala huomio, että Omanin päällä on ollut poikkeuksellisen kosteaa ja kuumaa ilmamassaa.

– Se voi olla vaikuttanut siihen, ettei yölämpötilat ole päässeet putoamaan normaalilla tavalla. Tavallisesti yön kuumimman ja kylmimmän hetken välillä on jopa 15 asteen ero tuolla päin maailmaa.

Lähitulevaisuudessa ennätystä tuskin rikotaan, sillä lauantaille Accuweather lupaa päivälämpötilaksi ”vain” 42 astetta ja yöllä ilma viilenee jopa 25 asteeseen.

Vasta keskiviikkona yölämpötilat nousisivat päälle 30 asteen.

– Onhan tuollaisessakin lämpötilassa tukala asua. Kuin saunassa olisi, Mustala naurahtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt