Tiede

Tuhansia vuosia vanhat ja tultakin kestävät puut kuolevat nyt huolestuttavalla vauhdilla Afrikassa

Julkaistu:

Apinanleipäpuiden joukkotuho hämmästyttää tutkijoita.
Apinanleipäpuut ovat antaneet ihmiskunnalle vuosituhansia ravintoa ja suojaa. Nyt puuvanhuksia kuolee huolestuttavaa tahtia uuden Nature Plants -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.


Apinanleipäpuut ovat yksilöitä: niillä on usein nimet ja takanaan tuhansia vuosia historiaa. Puut voivat kasvaa 25 metriä korkeiksi ja niiden pullomaisen rungon ympärysmitta on usein yli 10 metriä – jopa 14 metriä.

Media tuntee zimbabwelaisen Panken (k. 2011), namibialaisen Homasin (k. 2004) ja kituvan eteläafrikkalaisen Chapmanin.


Uudessa tutkimuksessa on havaittu, että huolestuttava osuus Afrikan vanhimmista apinanleipäpuista on kuollut vuoden 2005 jälkeen. Vanhimmasta 13 puusta enää neljä voi hyvin: neljä on kuollut ja viisi tekee kuolemaa. Monet puista olivat yli 2 000 vuotta vanhoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On eriskummallista, että puut kuolevat niin äkillisesti. Puiden arvioidaan voivan elää jopa 5 000-vuotiaiksi ja voivat kestää jopa tulipaloja.


Etukäteen tutkijat olettivat jonkin taudin olevan kuolemien takana, mutta eivät löytäneet sellaisesta merkkejä. Heidän mukaansa ilmastonmuutos saattaa olla ilmiön takana, sillä se muuttaa saderytmiä puiden kasvualueella, lisää kuivuutta ja nostaa lämpötilaa.

– Ei ole normaalia, että 70 prosenttia näistä vanhimmista puista kuolee 12 vuoden sisällä. On vaikea keksiä muuta selitystä kuin ilmastonmuutos, sanoo myös Pohjois-Carolinan yliopiston maantieteen laitoksen apulaisprofessori Erika Wise The Atlantic -lehdelle.


Apinanleipäpuut viihtyvät savanneilla ja pensasaroilla. Niitä esiintyy ympäri Afrikkaa alueilla luonnonvaraisina ja vieraslajina Karibialla, Intiassa ja Sri Lankalla. Apinanleipäpuut varastoivat runkoihinsa valtavia määriä vettä, jolla ne pärjäävät pitkiäkin kuivia kausia. Lehtensä ne pudottavat yhdeksäksi kuukaudeksi vuodessa. Puun valkoiset kukat ovat kämmenet kokoisia ja näyttäviä.


Puut ovat sisältä onttoja. Etelä-Afrikassa kasvoi turistien suosiossa ollut Platland-niminen puu, jonka rungossa toimi pieni baari. Puun arvioidaan olevan tuhatvuotias ja sekin on nyt jo osin kuollut. Botswanassa vankeja pidettiin apinaleipäpuuputkassa ennen siirtoa vankilaan. Ihmiset ovat käyttäneet isoja puita vuosisatojen ajat erilaisina rakennuksina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy onttouteen on osin puun kaarnassa, joka maistuu elefanteille ja mätänee helposti. Näin ollen runko ei kasva tasaisesti ja siihen jää usein isoja onttoja koloja, kun se alkaa kasvaa vinoon. Tutkimusryhmän Patrut kertoo NPR:lle, että ontto keskus lienee puun luontainen ominaisuus.


Puun suomenkielinen nimi tulee sen suurista ja ravinteikkaista hedelmistä, joita on syöty Afrikassa pitkään. Muutaman vuoden aikana C-vitamiinirikas hedelmä ja siitä tehty jauhe ovat nousseet myös Euroopassa suosituksi superfoodiksi, josta usein puhutan baobabina. Englanniksi puu tunnetaan myös dead-rat treena viitaten hedelmiin, joiden myös on sanottu muistuttavan kuollutta rottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt