Tiede

Nasa julkaisi kuvan oudosta läikästä, joka ilmestyi viisi vuotta sitten merten lämpökarttaan – professorilla kaksi selitystä

Julkaistu:

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessorikin uskoi ensin, että viilentymä katoaisi ajan mittaan.
Sillä aikaa, kun ilmasto ja lukuisat meret lämpenevät lämpenemistään, on Atlantin valtamerellä ollut jo viiden vuoden ajan alue, joka on pysynyt viileänä, kertoo tutkimusprofessori Jari Haapala Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksiköstä.

Nasa on julkaissut karttakuvan, jossa Labradorinmeren kupeessa sijaitseva soikio näkyy muuta merta kylmempänä.

Labradorinmeren merialue sijaitsee Atlantin pohjoisessa päässä, Kanadan ja Grönlannin välissä. Kartan siniharmaat läiskät viestivät meren alhaisesta pintalämpötilasta.

Alue sattuu Atlantin termohaliinisen kiertoliikkeen, eli kansankielisesti ”Golfvirran” matkalle. Tieteellä on tarjota ilmiölle kaksi eri selitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On tiettyjä tutkijoita, jotka ovat sitä mieltä, että viilentymä on merkki siitä, että Atlantin kiertoliike on hidastunut, ja valtameren kiertoliikkeissä olisi paikallisia muutoksia.

Eräiden tutkimusten näyttö puolestaan osoittaa, että tuulten muutokset ovat vaikuttaneet samaisen valtameren kolkan lämpötilaan. Tällöin meri olisi reagoinut tuuliin, ja vesi olisi sekoittunut eri tavalla kuin tähän asti tavannut. Haapala kertoo, että poikkeama voi johtua osin molemmista syistä.

– Tällä hetkellä ei voida vielä sanoa, että onko tämä signaali ilmastonmuutoksesta vai onko kyse luonnollisesta vaihtelevuudesta.

Tutkijat huomaavat luonnossa tämän tästä merkillisiä seikkoja, joita ei tavanomaisesti syntyisi. Esimerkiksi arktinen jäämeri on sulamassa, eikä koskaan aiemmin ole ollut ajanjaksoa, jossa alue olisi ollut sula. Haapala kertoo, että sulaminen tulee varmasti muuttamaan säätilojakin.

Kolea kohta virtauksessa ei Haapalan mukaan jäädytä Suomea ja naapurimaita, saatikka muuta Eurooppaa, kuten The Day After Tomorrow -elokuva uumoilee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuva perustuu tieteelliseen oletukseen siitä, että Atlantin kiertoliike heikkenee. Elokuvassa Euroopasta tulee jääkylmä. Asiantuntija näkee kauhukuvassa Hollywoodin värikynän jäljen.

Ilmastonmuutos ja olosuhteiden luonnollinen vaihtelevuus synnyttävät tutkijoille alituisesti uusia mysteerejä selvitettäväksi. Juuri tästä kartan täplässäkin on kyse.

– Moni tutkija ajatteli, minä itse mukaan lukien, että se häipyy siitä, mutta kyseessä on vain pysyvä kylmä alue.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt