Löytyikö maailmaan jätekriisiin ratkaisu? Tutkijat kehittivät vahingossa muovipulloja syövän mutanttinentsyymin - Tiede - Ilta-Sanomat

Löytyikö maailmaan jätekriisiin ratkaisu? Tutkijat kehittivät vahingossa muovipulloja syövän mutanttinentsyymin

Guardianin mukaan entsyymi hajottaa pakkausteollisuudessa käytettävää polyetyleenitereftalaattia.

Muovipulloja kuvituskuvassa.

17.4.2018 1:46

Tiedemiesten yllättävä läpimurto voi auttaa jopa ratkaisemaan maailman muovijätekriisin, uutisoi Guardian-lehti verkkosivuillaan.

Kansainvälinen tutkijatiimi kehitti vahingossa tehokkaan mutanttientsyymin, joka hajottaa muovipulloja. Inspiraation tuoreelle tutkimukselle toi vuonna 2016 japanilaiselta kaatopaikalta löydetty muovinsyöjäbakteeri, joka oli luonnollisesti kehittynyt.

Tutkijat ovat nyt paljastaneet bakteerin tuottaman entsyymin yksityiskohtaisen rakenteen. Testien mukaan entsyymi hajottaa aiempaa paremmin polyetyleenitereftalaattia, jota käytetään pakkausteollisuudessa.

– Itse asiassa osoittautui, että me paransimme entsyymiä, mikä oli pieni shokki. Se on mahtava ja todellinen löytö, tutkimusta johtanut Portsmouthin yliopiston professori John McGeehan sanoo.

Entsyymi alkaa hajottaa muovia parissa päivässä, kun valtamerissä se voi viedä vuosisatoja. Tutkijat uskovat, että prosessia voidaan nopeuttaa vielä entisestään.

– Toivomme käyttävämme tätä entsyymiä muovin muuttamisessa takaisin sen alkuperäisiin ainesosiin, jotta voimme kirjaimellisesti kierrättää sen takaisin muoviksi. Se tarkoittaa, että meidän ei tarvitse nostaa enempää öljyä ja, olennaisesti, muovin määrä ympäristössä vähenee.

Maailmassa myydään joka minuutti noin miljoona muovipulloa. Niistä vain 14 prosenttia kierrätetään ja valtavia määriä päätyy valtameriin.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa.

Muovijätettä Sanurin rannalla Balilla 12. huhtikuuta 2018.

Poika jätteiden keskellä Kathmandussa 22. maaliskuuta 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?