Tiede

WWF: Ilmastonmuutos uhkaa paikoin puolta kasvi- ja eläinlajeista

Julkaistu:

Ilmastonmuutos uhkaa puolta kasvi- ja eläinlajeista maailman luonnoltaan arvokkaimmilla alueilla, varoittaa WWF:n tuore raportti.
Jos kasvihuonepäästöjen kasvua ei pystytä hillitsemään, suurta osaa eläin- ja kasvilajeista voi uhata paikallinen sukupuutto Amazonin ja Galapagoksen kaltaisilla ainutlaatuisilla alueilla.

WWF:n raportin mukaan ilmastonmuutoksesta kärsivät globaalisti eniten Amazonin alue, Miombon metsät eteläisessä Afrikassa sekä Lounais-Australia.

Vaikka Pariisin ilmastosopimuksen tavoite lämpenemisen rajoittamisesta kahteen asteeseen saavutettaisiin, nuo alueet voisivat silti menettää neljänneksen lajistostaan.

Climatic Change -aikakauslehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia liki 80 000 eläin- ja kasvilajiin 35:llä maailman luonnoltaan monimuotoisimmalla ja eläimistöltään rikkaimmalla alueella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus tarkastelee useita erilaisia ilmastoennustuksia. Toisessa ääripäässä on kasvihuonekaasujen päästöjen kasvun tulevaisuus nykyisellä kulutuksella, toisessa päässä päästöjen rajoittaminen Pariisin ilmastosopimuksen edellyttämälle tasolle. Nykykasvun skenaariossa maapallon lämpötila kasvaisi keskimäärin viisi astetta ja Pariisin ilmastosopimus -skenaariossa kaksi astetta.