Tiede

”Vahvistaa sen mitä olemme pitkään pelänneet” – Nasan satelliittikuvat paljastivat uhkaavan ilmiön kiihtymisen

Julkaistu:

Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä jonka mukaan maailman merien pinnanousu on kiihtymässä.
Maailman merien pinnannousu on tosiasia, ja nousun nopeus kasvaa vuosi vuodelta, kerrotaan maanantaina julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkijat perustavat päätelmänsä vuodesta 1993 alkaen kerättyyn satelliittidataan, joka kuvaa merenpinnan nousua eri puolilla maapalloa. Asiasta kertovan CNN:n mukaan satelliittikuvien analysoimisen etuna on, että ne tarjoavat rannikkojen lisäksi tietoa meren pinnan noususta myös valtamerien keskellä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin muun muassa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan satellittien keräämiä tietoja, joista kootuista havaintokuvista voi nähdä merenpinnan nousseen selvästi suuressa osassa maailman meriä.
  • Ylläolevalla videolla havainnollistetaan, kuinka merenpinta on noussut viimeisen 25 vuoden kuluessa.

Tutkijat havaitsivat merenpinnan nousseen noin 7 senttiä 25 vuoden kuluessa, joka vastaa suunnilleen tähän saakka tehtyä arviota noin 3 millimetrin noususta vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla tutkijaryhmä teki kuitenkin hälyttävän havainnon: merenpinnan nousu ei ole ollut tasaista, vaan näyttää kiihtyvän kaiken aikaan ihmisten ilmakehään päästämien kasvihuonekaasujen lämmittäessä sitä, joka saa jäätiköt sulamaan.

– Pääasiassa Grönlannin ja Etelämantereen sulamisen vuoksi kasvava sulaminen saattaa kaksinkertaistaa pinnannousun vuoteen 2100 mennessä 30 sentistä yli 60 senttiin, selittää CNN:n haastattelema ilmastotutkija.

Myös kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n aiempi arvio on ollut, että merien pinnannousu on vuoteen 2100 mennessä 52 ja 98 sentin välillä jos nykymeno jatkuu.


Noin 65 sentin pinnannousun lasketaan aiheuttavan vakavia ongelmia rannikkokaupungeille, etenkin yhdistettynä yleistyviin tulviin ja myskyihin.

– Tutkimus vahvistaa sen mitä olemme pitkään pelänneet: että odotettua nopeampi jään katoaminen Etelämantereen länsiosasta ja Grönlannista on johtamassa merenpinnan nousun kiihtymiseen aiemmin kuin on ennustettu, sanoo Penn State -yliopiston ilmastotieteilijä Michael Mann CNN:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt