Tiede

Marsista tehtiin merkittävä löytö: ”Periaatteessa astronautit voivat mennä ämpärit ja lapiot käsissään...”

Julkaistu: , Päivitetty:

AVARUUS
Nasa on tehnyt kahdeksan uutta havaintoja Marsin hiekkapinnan alla piilevän jään olemassaolosta.
Marsia kiertävä Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotain on havainnut paksuja jääkerroksia, jotka ovat paljastuneet jyrkkien rinteiden hiekkakerrosten alta, tiedottaa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA.

Jopa 55-asteen jyrkässä kulmassa olevien rinteiden paljastamat jääkerrokset tarjoavat uutta tietoa Marsin keskivyöhykkeen olosuhteista.

Jää on todennäköisesti muodostunut Marsin pinnalle sataneesta lumesta. Kiven ja pölyn sekainen jääkerros on noin 1–2 metriä paksua. Nasan mukaan löydökset antavat uutta tietoa Marsin ilmaston kehityksestä sekä etenkin tarjoavat aiempaa helpomman mahdollisuuden päästä käsiksi jäätyneeseen veteen ihmiskunnan tulevilla tutkimusmatkoilla Marsiin.


Löydökset on tehty sekä Marsin päiväntasaajan etelä- että pohjoispuolelta, noin 55–58 leveysasteiden kohdalta, mikä Nasan mukaan vastaisi Maassa Skotlannin ja Etelä-Amerikan kärjen sijainteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Marsin pinnasta noin kolmasosalla on ohuehko jääkerros. Nyt tehty havainto antaa leikkauskuvan jääkerroksen paksuudesta, millaista emme ole aiemmin saaneet, kertoo Yhdysvaltain astrologisen geologian tutkimuskeskuksen päätutkija Colin Dundas.

– Löydös tarjoaa meille yllättävän ikkunan suoraan pinnan alaisen paksun jääkerroksen koostumukseen. On kuin katsoisi lasin takaa leikkausta muurahaispesästä, vertaa Shane Byrne Arizonan yliopistosta.

Havainto tarjoaa nyt kahdeksan varmaa paikkaa, joissa on suora pääsy käsiksi jäähän Marsin leveysasteilla, joissa olosuhteet ovat helpommat kuin Marsin napojen jäätiköillä.

– Periaatteessa astronautit voivat mennä ämpärit ja lapiot käsissään ja ottaa kaiken veden, mitä tarvitsevat, Byrne sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt