Marsista tehtiin merkittävä löytö: ”Periaatteessa astronautit voivat mennä ämpärit ja lapiot käsissään...” - Tiede - Ilta-Sanomat

Marsista tehtiin merkittävä löytö: ”Periaatteessa astronautit voivat mennä ämpärit ja lapiot käsissään...”

Nasa on tehnyt kahdeksan uutta havaintoja Marsin hiekkapinnan alla piilevän jään olemassaolosta.

13.1.2018 20:36 | Päivitetty 13.1.2018 20:39

Marsia kiertävä Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotain on havainnut paksuja jääkerroksia, jotka ovat paljastuneet jyrkkien rinteiden hiekkakerrosten alta, tiedottaa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA.

Jopa 55-asteen jyrkässä kulmassa olevien rinteiden paljastamat jääkerrokset tarjoavat uutta tietoa Marsin keskivyöhykkeen olosuhteista.

Jää on todennäköisesti muodostunut Marsin pinnalle sataneesta lumesta. Kiven ja pölyn sekainen jääkerros on noin 1–2 metriä paksua. Nasan mukaan löydökset antavat uutta tietoa Marsin ilmaston kehityksestä sekä etenkin tarjoavat aiempaa helpomman mahdollisuuden päästä käsiksi jäätyneeseen veteen ihmiskunnan tulevilla tutkimusmatkoilla Marsiin.

Rinteestä paljastunut jää antaa läpileikkauskuvan sen paksuudesta. Värikorostetussa luotaimen kuvassa jää on värjätty siniseksi. Kuvan esittämän alueen leveys on noin 550 metriä.­

Löydökset on tehty sekä Marsin päiväntasaajan etelä- että pohjoispuolelta, noin 55–58 leveysasteiden kohdalta, mikä Nasan mukaan vastaisi Maassa Skotlannin ja Etelä-Amerikan kärjen sijainteja.

– Marsin pinnasta noin kolmasosalla on ohuehko jääkerros. Nyt tehty havainto antaa leikkauskuvan jääkerroksen paksuudesta, millaista emme ole aiemmin saaneet, kertoo Yhdysvaltain astrologisen geologian tutkimuskeskuksen päätutkija Colin Dundas.

– Löydös tarjoaa meille yllättävän ikkunan suoraan pinnan alaisen paksun jääkerroksen koostumukseen. On kuin katsoisi lasin takaa leikkausta muurahaispesästä, vertaa Shane Byrne Arizonan yliopistosta.

Havainto tarjoaa nyt kahdeksan varmaa paikkaa, joissa on suora pääsy käsiksi jäähän Marsin leveysasteilla, joissa olosuhteet ovat helpommat kuin Marsin napojen jäätiköillä.

– Periaatteessa astronautit voivat mennä ämpärit ja lapiot käsissään ja ottaa kaiken veden, mitä tarvitsevat, Byrne sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?