Totuus Himalajan lumimiehestä paljastui DNA-tutkimuksilla

Himalajan mystisen lumimiehen olemassa oloon uskoneille on tullut kylmäävää todistetta tutkijoilta.

29.11.2017 22:05

Ryhmä tiedemiehiä on tehnyt DNA-testejä erilaisille jetille väitetyiksi kuuluneille näytteille ympäri maailmaa ja todenneet, että ne kuuluvat tosiasiassa hieman arkipäiväisemmille otuksille.

Tutkimus julkistettiin tiistaina Proceedings of the Royal Society B -julkaisussa.

Jetien on uskottu olevan karvaisia, ujohkoja ihmisenkaltaisia ”lumimiehiä”, jotka asustelevat Nepalin ja Tiibetin vuoristoissa. Paikallisella kielellä sana jeti tarkoittaa ”olentoa siellä”.

Kuuluisuutta jetit saivat 1951 kun vuorikiipeilijä Eric Shipton valokuvasi mystiset isot jalanjäljet jäätiköllä. Kuvat saivat aikaan lumimiestä etsivien ryntäyksen Himalajalle.

Kukaan ei kuitenkaan ole esittänyt todisteita lumimiehestä, vaikka museoissa, yksityisissä kokoelmissa ja yliopistoissa säilytetään erilaisia ”näytteitä” jetistä. Juuri näihin DNA-tutkijat nyt paneutuivat.

Charlotte Lindqvist ja hänen ryhmänsä alkoivat ensimmäisinä tutkija ”jetin näytteitä” 2016 aiheesta tehtävää dokumenttifilmiä varten.

– Lähtökohtana ei ollut tyrmätä myyttiä. Olimme hyvin avoimin mielen ja opimme myös jotain, kertoi Buffalon yliopiston biologian laitoksen tutkijana ja vierailevana professorina Singaporessa toimiva Lindqvist CNN:lle.

Hän ryhmineen tutki DNA-jälkiä 24 näytteestä. Mukana oli mm. karvoja, luu, ihoa ja ulosteita.

Tutkimuksen tuloksena oli, että näytteet kuuluivat Himalajan karhulle. Yksi hampaista oli peräisin koiraeläimestä. Temppelissä säilytetty käpälä oli myös karhun. Toinen temppeleiden pyhäinjäänteistä, luunpala, oli Tiibetin karhun.

Uudet tutkimustulokset tukivatkin aiempia, 2014 tehtyjä geenianalyyseja, joiden mukaan silloin tutkitut 30 karvanäytettä olivat karhuista.

Vaikka lumimiesfanit nyt ovat pettyneitä tuloksiin, niin Lindqvist ei ollut. Hänen mukaansa tutkimustulokset auttavat ymmärtämään paremmin nykyisin hyvin uhanalaisena lajina pidetyn Himalajan karhujen historiaa ja kehitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?