Astronautti paljastaa uutuuskirjassaan, mitä liki vuoden jakso avaruudessa teki ihmiskeholle

Eläköitynyt astronautti Scott Kelly kuvailee kirjassaan, kuinka hän heräsi inhottaviin oireisiin 48 tuntia sen jälkeen, kun oli palannut avaruudesta takaisin Maan pinnalle 340 päivän jälkeen.

Kuva oikealla: Astronautti Scott Kelly laskeutui avaruudesta Kazakstaniin 2. maaliskuuta 2016. Kuva vasemmalla: Kelly kertoi kokemuksistaan Nasan pääkonttorissa Washingtonissa toukokuussa 2016.

29.11.2017 21:18

Moni tavallinen pulliainen tietää, ettei olo pitkän lentomatkan jälkeen ole aina parhaimmasta päästä. Silti jotkut haaveilevat matkasta Marsiin, vaikka vertaus lentomatkaan antaa ainoastaan hieman osviittaa siitä, minkälaiseen rääkkiin painottomassa tilassa pitkiä aikoja viettävien astronauttien kehot joutuvat, kun on aika palata takaisin normaalioloihin.

NASAn eläkkeelle jäänyt ja 520 päivää avaruudessa viettänyt astronautti Scott Kelly paljastaa lokakuussa julkistetussa Endurance (suom. Kestävyys)-nimisessä elämänkertateoksessaan, minkälaisia terveyshaittoja pitkä avaruudessa vietetty jakso aiheutti hänen keholleen. Kirjasta uutisoi muun muassa uutissivusto The Verge.

Kelly oli Maan kiertoradalla yhteen pötköön 340 päivää, mikä on pisin yhtäjaksoinen amerikkalaisen viettämä aika avaruudessa. Tuoreeltaan tämän jälkeen uutisoitiin, että avaruusmatka oli venyttänyt Kellyn selkänikamia niin, että hän oli Maahan palatessaan 5 senttiä pidempi kuin lähtiessään. Maan painovoima kuitenkin teki tehtävänsä nopeasti ja Scott kutistui jälleen ”normaalimittaiseksi”.

The Vergen mukaan Kelly kertoo kirjassaan kuitenkin myös kokeneensa ikävän herätyksen 48 tuntia sen jälkeen, kun hän oli palannut takaisin Maan pinnalle: Hänellä oli kuumetta, ihoa poltti ja jalat olivat turvonneet kuin vesi-ilmapallot.

Eläköitynyt astronautti Scott Kelly kertoo syksyllä ilmestyneessä kirjassaan, ettei paluu takaisin Maan pinnalle ollut helppo sen jälkeen, kun mies oli viettänyt painottomassa tilassa liki vuoden.

Myös australialaislehti Sydney Morning Herald julkaisi lokakuussa Kellyn hurjan kertomuksen kokemistaan terveyshaitoista. Mies muistuttaa kirjoituksessaan, että tavallisesti komennukset avaruusasemilla kestävät viidestä kuuteen kuukauteen. Sellaisten komennusten vaikutus terveyteen tiedetään, mutta liki vuoden mittaisista pätkistä vastaavaa tietoa ei ole.

Hänen mukaansa jo 159 päivää kestäneellä komennuksella luumassansa pieneni ja lihakset surkastuivat. Myös näön kanssa ilmeni ongelmia, minkä lisäksi 30-kertainen altistus säteilylle Maan pinnalla oleviin verrattuna lisää merkittävästi riskiä sairastua kuolemaan johtavaan syöpään.

Kelly kuvailee kirjoituksessaan yksityiskohtaisesti, kuinka kärsi liki vuoden mittaisen komennuksen jälkeen lihas- ja nivelkivuista sekä aiempaa selvästi kovemmasta pahoinvoinnista. Vaikka oireet kuulostavat kamalilta, keksii Kelly kuitenkin vaihtoehdon, jonka rinnalla kärsimykset tuntuvat pieniltä.

– Mikään näistä ei vedä vertoja kaikkein pahimmalle riskille, eli sille, että jotain pahaa olisi tapahtunut jollekin rakkaimmistani, kun olin avaruudessa, enkä olisi voinut tulla kotiin, hän kirjoitti australialaislehdessä.

Avaruudessa vietettyjen päivien koko maailman ennätys on 879 päivää, mikä kuuluu venäläiskosmonautti Gennadi Padalkalle. Yhdysvaltojen ennätyksen Kellyltä nappasi syyskuussa 2016 Jeff Williams, joka on viettänyt avaruudessa 534 päivää neljän matkan aikana

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?