Tutkijat todistivat uuden eläinlajin syntyä ensimmäistä kertaa historiassa

Alkuperäinen pariutuminen tapahtui Galapagossaarilla kymmeniä vuosia sitten.

Maasirkku.

28.11.2017 7:21

Tutkijat ovat päässeet ensimmäistä kertaa seuraamaan kenttäolosuhteissa evoluution kehitystä lajin synnystä alkaen, uutisoi BBC verkkosivuillaan.

Tutkijat ovat seuranneet jo vuosien ajan kokonaista varpuslintupopulaatiota Ecuadorin Galapagossaariin kuuluvalla pienellä Daphne Majorilla. Vuonna 1981 he huomasivat, että saarelle ilmestyi isokaktussirkkukoiras, joka sai lisääntymiskykyisiä poikasia maasirkkunaaraan kanssa.

Alkuperäisestä pariutumisesta seuranneita jälkeläisiä havaitaan vielä lähes 40 vuotta myöhemmin. Yksilöitä on kolmisenkymmentä.

– Se on äärimmäinen tapaus jostakin, jonka tulemme ymmärtämään yleisemmin vuosien saatossa. Yleisesti evoluutio voi tapahtua hyvin nopeasti, professori Roger Butlin toteaa.

Maasirkku.

Lajiristeymässä jälkeläiset sopeutuvat usein huonosti ympäristöönsä, mutta tässä tapauksessa uudet linnut ovat muita saarella olevia lajeja suurikokoisempia. Ne käyttävät uutta ja aiemmin hyödyntämätöntä ravintoa.

Uusi laji on geneettisestikin erilainen. Koska alkuperäislajeja edustavat naaraat eivät tunnista uusien koiraiden laulua, ne eivät pariudu keskenään.

– Me sanomme, että tämä linturyhmä käyttäytyy kuin erillinen laji, kertoo professori Leif Andersson.

Tutkimuksesta kerrottiin Science-tiedejulkaisussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?