Tiede

Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

Julkaistu:

Maapallon liike
Maapallon pyöriminen akselinsa ympärillä hidastuu. Tutkijat uskovat hidastumisen lisäävän maanjäristyksiä.
Maapallon pyörimisnopeuden ja maanjäristysten välillä on yhteys. Näin kertoo tutkimus, jonka ovat tehneet Roger Bilham ja Rebecca Bendick. Tutkimus on julkaistu Yhdysvaltain geologisen yhdistyksen (Geological Society of America) julkaisussa.

Maapallon pyöriminen akselinsa ympärillä hidastuu kuun vetovoiman vaikutuksesta 1–3 millisekuntia sadassa vuodessa.

Tutkimuksesta kertoi Science-lehti sekä Suomessa Helsingin Sanomat ja MTV.

Hidastuminen ei ole tasaista, vaan ajoittain maapallon pyöriminen myös kiihtyy. Bilham ja Bendick kertovat tutkimuksessa selvinneen, että maanjäristykset ovat yleistyneet kun Maan pyöriminen on vuosien ajan hidastunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus esittää, että ankarien maanjäristysten jaksot seuraavat toisiaan noin 32 vuoden sykleissä. Maapallon pyörimisnopeuden muutokset puolestaan tapahtuvat noin 30 vuoden sykleissä.

The Guardian kertoo, että tutkimuksen perusteella vuonna 2018 olisi odotettavissa tavallista enemmän maanjäristyksiä kun maapallon pyöriminen akselinsa ympäri hidastuu.

Roger Bilham kertoo Guardianissa, että tutkimuksen perusteella ei voi tarkasti ennustaa, missä maanjäristykset voisivat tapahtua.

Hidastuminen näkyy ”karkaussekunneissa”

Maapallon pyörimisen hidastumisen takia Lontoossa vuosi 2017 alkoi tasan sekunnin myöhässä maailman yleisaikaan lisättävän ”karkaussekunnin” vuoksi.

Atomikelloilla mitattavaan aikaan syntyy vääristymää. Se on seurausta maapallon pyörimisnopeuden vaihtelusta.

Amerikkalaisen Science Daily -tiedesivuston mukaan aikaa on tasoitettu kaikkiaan 26 kertaa vuodesta 1972 lähtien. Edellisen kerran ylimääräinen sekunti lisättiin vuonna 2015.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt