Tutkijat selvittivät tehokkaimman aivojumpan – kokeile itse! - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat selvittivät tehokkaimman aivojumpan – kokeile itse!

Työmuistin toiminta parani joillakin tutkimusryhmäläisillä jopa 30 prosenttia.

Ihmisen aivot kuvituskuvassa.­

9.11.2017 13:17

Amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat ovat löytäneet aivojumpan, joka säännöllisellä harjoittelulla voi parantaa merkittävästi muun muassa työmuistia.

Lokakuun lopulla Journal of Cognitive Enhancement –julkaisussa julkaistujen tulosten mukaan ns. dual n-back –menetelmä peittosi toisen suositun aivoharjoituksen helposti.

Harjoituksessa yritetään painaa mieleen ruudulla vilahtavien neliöiden sijainti. Samaan aikaan pitää yrittää muistaa kuuluvat kirjaimet. Videon esimerkkitehtävä pyytää ensin muistamaan vilkkuvan sarjan viimeistä edellisen neliön sijainnin. Joka harjoituskierros muuttuu aina vaativammaksi. Niinpä toisessa esimerkkitehtävässä pyydetään muistamaan kolmanneksi viimeisenä näkyvän neliön sijainti sekä kolmanneksi viimeisenä kuultu kirjain.

Kun harjoitusta toistaa tarpeeksi usein, kehittää se tutkijoiden mukaan erityisesti lyhytkestoista työmuistia, jota tarvitaan muun muassa päätöksentekoon. Tutkimuksen mukaan työmuistin parantamisen ohessa harjoitus muutti myös itse aivotoimintaa.

Tutkimusryhmäläiset laitettiin harjoittelemaan kuukauden ajan puoli tuntia viitenä päivänä viikossa, minkä jälkeen he palasivat laboratorioon tekemään samat testit kuin ennen koetta.

Niillä, jotka olivat harjoitelleet ns. dual n-back –menetelmällä, työmuistin toiminta parani jopa 30 prosenttia. Se oli lähes kaksinkertainen verrattuna koehenkilöihin, jotka käyttivät ”complex spaninä” tunnettua tehtävää. Dual-ryhmäläisillä näkyi myös aivoista ennen ja jälkeen otetuissa EEG-kuvissa selkeää toiminnan muutosta etuotsalohkon kuoressa.

– Ihmiset sanovat, että kognitiivinen harjoittelu joko toimii tai ei toimi. Me osoitimme, että kyse on ennen kaikkea siitä, millä tavalla aivoja harjoittaa, tutkimuksen johtaja Kara K. Blacker kertoo yliopiston tiedotteessa.

– Tämä tehtävä (dual n-back) näyttäisi antavan yhtenäisimpiä tuloksia ja vaikuttavan eniten aivojen suorituskykyyn.

Tutkijat huomauttavat, että harjoitus ei suoraan tee ihmisestä älykkäämpää. Se kuitenkin parantaa koulu- ja työelämässä tarvittavia kykyjä.

Voit kokeilla harjoitusta esimerkiksi täällä.

Tutkimuksesta kertoi aiemmin Tekniikan maailma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?