Jäähän ilmestyi valtava aukko Etelämantereella – tiedemiehet ihmeissään

Valtavan aukon syntymisen syystä ei ole täyttä varmuutta.

Etelämanner on tällä hetkellä jatkuvien muutosten kohteena. Aiemmin tiedemaailma seurasi tarkasti, kuinka jäätiköstä lohkesi irti modernin historian suurin jäävuori osan Larsen C -jäähyllystä irrottua.

Nyt jäinen ja kylmä manner on aiheuttanut harmaita hiuksia tiedemiehille toisesta syystä, sillä mantereen keskelle on ilmestynyt yllättäen valtava reikä jäätikköön. Asiasta uutisoi muun muassa Aftonbladet sekä Newsweek.

Toronton yliopiston professori Kent Mooren mukaan vedellä täyttynyt reikä on noin Yhdysvaltojen Mainen osavaltion kokoinen, eli reilut 80 000 neliökilometriä.

Suomen kokoon verrattaessa kyseessä on noin neljä kertaa Kainuun maakunnan kokoinen alue. Kainuun pinta-ala on reilut 20 000 neliökilometriä.

A mysterious 'hole' larger than Maryland has reappeared in the middle of Antarctica after 42 years pic.twitter.com/yaxS17Jk97— Tech Insider (@techinsider) 13. lokakuuta 2017

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Vastaavia kohtia, joissa avointa merialuetta ympäröi jää joka puolelta, kutsutaan polynyaneiksi. Niitä muodostuu etenkin Etelämantereen rannikolla, mutta myös muilla jääalueilla, kuten Grönlannin ja Kanadan välillä.

Tavallisesti aukkoja syntyy silloin kun meriveden pintavesi pysyy lämpimämpänä kuin muu alue. Tällaisessa tapauksessa jään muodostuminen hidastuu ja voi kokonaan keskeytyä.

#Sentinel1 image (yellow frame: 30Sept17) shows #WeddellPolynya persistence, despite #Antarctic sea ice drift @ESA_EO @OSISAF @polarview pic.twitter.com/QG3aIoRQpV— Mark Drinkwater (@kryosat) 1. lokakuuta 2017

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Nyt ilmestyneestä valtavasta reiästä tekee erikoisen se, että se sijaitsee satojen kilometrien päässä jäätikön reunasta. Ilman satelliittia tutkijat eivät olisi edes huomanneet sen olemassaoloa välittömästi.

Tiedemiehet eivät osaa tarkalleen sanoa, mikä ilmiö on aiheuttanut aukon muodostumisen. Moore ei ole vielä kuitenkaan syyttänyt asiasta ilmastonmuutosta.

Nähty viimeksi 1970-luvulla

Norjalaisen VG-lehden haastattelema Bergenin yliopiston professori Lars Henrik Smedsrud uskoo, että kyseinen reikä tulee pysymään avoinna seuraavien talvien ajan.

Kokoluokaltaan nyt ilmestynyttä aukkoa vastaava suuri reikä ilmestyi Etelämantereelle viimeksi 1970-luvulla. Tuolloin samalla alueella ollut aukko säilyi avoinna kahden vuoden ajan. Vuosina 1974–1976 jäässä ammottanut aukko oli jopa nykyistä reikää suurempi.

– Polynyaneissa lämmin vesi nousee aukon pinnalle ja se aiheuttaa suuren lämpöhävikin mereen, Smedsrud sanoo.

Lämmön noustessa pintaan meri ympärillä kylmenee ja ilmakehä lämpenee. Nyt syntyneestä valtavasta aukosta vapautuvan lämmön määrä voisi teoriassa riittää nostamaan ilmakehän lämpötilaa yhdellä asteella.

Tällaisella nousulla voisi olla peruuttamattomia vaikutuksia tiettyihin herkkiin ekosysteemeihin ja se voisi myötävaikuttaa äärisääilmiöiden syntymistä.

Alla videokuvaa Riiser-Larsen jäätikölle revenneestä railosta viime tammikuulta.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?