Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon - Tiede - Ilta-Sanomat

Mies makasi 15 vuotta tiedottomassa tilassa – sitten tutkijat osuivat oikeaan hermoon

Ranskalaismies makasi 15 vuotta koomassa tiedottomassa tilassa. Sitten tutkijat tekivät jotakin uskomatonta.

Kuvat osoittavat potilaan aivojen aineenvaihdunnan aktiivisuutta. Vasemmalla ennen kiertäjähermon stimulointia ja oikealla sen jälkeen.­

26.9.2017 4:21

Ranskalaistutkijat ovat saaneet 15 vuotta tiedottomassa tilassa maanneen miehen reagoimaan ärsykkeisiin.

Kyseessä on nyt 35-vuotias mies, joka joutui parikymppisenä auto-onnettomuuteen. Siitä lähtien mies on maannut vegetatiivisessa tilassa.

Tällaisesta tilasta virkoaminen yli 12 kuukauden jälkeen on nykytiedon mukaan hyvin epätodennäköistä. Ranskalaistutkijoiden tutkimustulokset kuitenkin nyt haastavat tämän käsityksen. Tutkimus julkaistiin Current Biology –tiedejulkaisussa.

Tutkijat stimuloivat potilaan vagushermoa eli kiertäjähermoa kuukauden ajan. Kiertäjähermo yhdistää aivot useisiin kehon osiin ja se vaikuttaa muiden muassa sydämen, hengityksen ja suoliston toimintaan. Kiertäjähermon stimulointia on käytetty aiemmin epilepsian ja vaikean masennuksen hoidossa.

Tutkijat kytkivät mieheen hermoa stimuloivan laitteen, joka lähetti sähköisiä ärsykkeitä hermoa pitkin aivoihin. Sen seurauksena potilaan huomiokyky, liikkeet ja aivojen aktiivisuus paranivat huomattavasti. Kaikki tämä tapahtui vain kuukauden stimuloinnin jälkeen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mies pystyi reagoimaan yksinkertaisiin käskyihin. Hän kykeni esimerkiksi seuraamaan esineitä katseellaan ja kääntämään käskystä päätään. Hänen kerrotaan myös pysyvän hereillä, kun hänelle luetaan kirjaa.

Tutkijat havaitsivat miehen myös pystyvän reagoimaan uhkaan. Kun esimerkiksi tutkija yhtäkkiä lähestyi potilaan kasvoja, potilas reagoi osoittamalla hämmästystä ja avaamalla silmänsä täysin auki.

– On mahdollista parantaa potilaan tietoisuutta maailmasta, sanoo tutkimusta johtanut Angela Sirigu Lyonin kognitiotieteiden instituutin tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan mies virkosi vegetatiivisesta tilasta minimaalisen tietoisuuden tilaan. Muutosta luonnehditaan merkittäväksi.

Hermotutkija Nicholas Schiff sanoo CNN:lle, että tutkimus on yksi osoitus siitä, mitä on mahdollista tehdä ihmisen aivoille. Hänen mukaansa se on uusi tekniikka, josta voi olla suuria hyötyjä joillekin potilaille. Schiff ei ollut mukana tutkimuksen tehneessä ryhmässä.

– On kuitenkin selvää, että että vakavasti vahingoittuneilla ihmisaivoilla on suurempi pontentiaali kuin mitä uskomme, Schiff sanoo.

Tähän tutkimukseen tutkijat valitsivat mahdollisimman vaikean tapauksen, jotta tuloksia ei voisi selittää sattumalla. He etsivät potilasta, joka on ollut vegetatiivisessa tilassa vähintään vuosikymmenen ajan.

– Aivojen korjautuminen on yhä mahdollista, vaikka kaikki toivo näyttää jo haihtuneen, Sirigu sanoo.

Seuraavaksi tutkijat aikovat toteuttaa laajemman tutkimuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?