WHO varoittaa parantumattomasta supertippurista – mitkään antibiootit eivät tehoa - Tiede - Ilta-Sanomat

WHO varoittaa parantumattomasta supertippurista – mitkään antibiootit eivät tehoa

Ainakin kolmella ihmisellä maailmassa on diagnosoitu superbakteerin aiheuttama tippuri, johon ei ole hoitoa, varoittaa maailman terveysjärjestö WHO.

7.7.2017 22:58

Bakteerien kehittyminen antibiooteille vastustuskykyisiksi on tekemässä tippurista vaikeasti hoidettavan tai jopa parantumattoman sukupuolitaudin, varoittaa maailman terveysjärjestö WHO. Kolmella ihmisellä maailmassa on todettu tippuri, johon eivät tehoa mitkään antibiootit, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kolme varmistettua supertippuritapausta on löydetty Japanista, Ranskasta ja Espanjasta. Tutkijat pelkäävät, että superbakteerin aiheuttama tauti voi levitä. Kolme todettua tartuntaa edustaa todennäköisesti jäävuoren huippua, sillä kehitysmaissa puuttuu keinoja diagnosoida ja raportoida parantumattomia tartuntoja. Köyhissä maissa tippuri on vielä paljon yleisempi sukupuolitauti.

Tippuria eli gonorreaa aiheuttavat bakteerit ovat harvinaisen nokkelia. Ne pystyvät kehittämään vastustuskyvyn aina uusia antibiootteja vastaan.

Joka vuosi noin 78 miljoonaa ihmistä saa tippuritartunnan. Tippuri voi aiheuttaa naisille kohdunulkoisia raskauksia, hedelmättömyyttä ja lisätä HIV-tartunnan riskiä. Vähentynyt kondomin käyttö, urbanisaatio ja matkustelu levittävät tautia edelleen.

Tutkijoilla on kiire kehittää uusia lääkkeitä viheliäistä tautia vastaan. Toiveissa on, että tulevaisuudessa tippuria voitaisiin ennaltaehkäistä rokotteella.

Tippuri on usein oireeton. Miehillä tippuri aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta voi valua myös vaaleanharmaata tai kellertävää eritettä. Jos tippuri on tarttunut anaaliseksin tai suuseksin välityksellä, oireet voivat ilmetä peräsuolen tulehduksena tai nielutulehduksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?