Tutkijat löysivät meren syvyyksistä harvoin nähdyn otuksen – ”Kenelläkään ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä se oli” - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat löysivät meren syvyyksistä harvoin nähdyn otuksen – ”Kenelläkään ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä se oli”

”Kasvoton” kala löytyi neljän kilometrin syvyydestä. Aiemmin sama laji on nähty vuonna 1873.

1.6.2017 2:59

Lähellä Australian itärannikkoa, noin neljän kilometrin syvyydestä on löydetty vain kerran aiemmin nähty ”kasvoton” kala, muun muassa The Guardian uutisoi. Noin 40 senttimetriä pitkä kala nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1873 Papua-Uuden-Guinean lähellä, mutta sen jälkeen sitä ei ole nähty.

– Tämä pieni kala näyttää uskomattomalta, sillä sen suu sijaitsee eläimen alla, joten, kun sitä katsotaan sivulta, sen silmiä ei voi nähdä, eikä nenää, kiduksia tai suuta, tutkimuksia johtava Tim O’Hara kertoi brittilehdelle.

AFP:lle O’Hara huomautti, ettei monella meren syvyyksissä elävällä ole silmiä, sillä ne elävät pimeydessä tai tuottavat itse valoa bioluminesenssin kautta.

Meren syvyyksissä pimeyden lisäksi paine on kova, ravintoa on eläimille vähän ja lämpötilat ovat lähellä nollaa. Koska ravintoa on vähän, eläimet ovat yleensä pieniä ja liikkuvat hitaasti.

Vedenalaiset tutkimukset Tasmanian ja Queenslandin edustalla alkoivat 15.5. Ne kestävät kuukauden. Tutkimuksien etenemistä voi seurata usein päivittyvästä blogista.

Blogissa on myös kuvattu tutkijoiden reaktiota, kun heidän haaviin päätyi ”kasvoton” kala.

– Kaikki olivat ihmeissään. Me tutkijat uskoimme saaneemme lottovoiton etenkin, kun kenelläkään ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä se oli, blogissa kerrotaan.

Lopulta eräs tutkijoista löysi kuitenkin eräänlaiselle ankeriaalle tieteellisen nimen: Typhlonus nasus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?