Avaruudesta tulevan mystisen radiosignaalin lähde selvisi

Radiosignaali on kulkenut erittäin pitkän matkan, ennen kuin se on saavuttanut Maan.

Teleskooppikuvassa näkyy radiosignaalin lähde. Ylimmässä kuvassa kääpiögalaksi on ympyröitynä.

4.1.2017 23:21 | Päivitetty 4.1.2017 23:43

Avaruudesta tulevan radiosignaalin tarkka lähde on onnistuttu selvittämään ensimmäistä kertaa, astronomit kertoivat keskiviikkona. Nopeat radiosignaalipurkaukset eli FRB-purkaukset ovat todennäköisesti peräisin kääpiögalaksista, joka sijaitsee 2,5 miljardin valovuoden päässä Maasta, tutkijat kertovat Nature-julkaisussa The Washington Postin mukaan.

Millisekunnin kestävät FRB-purkaukset kulkevat valtavan kauan ja pitkän matkan ennen kuin ne saavuttavat Maan.

– Tämä on todellakin ensimmäinen yhteys nopean radiosignaalin ja toisen astronomisen lähteen välillä, joten se on todella vaikuttava tulos, kertoi radiosignaalin ensimmäisenä vuonna 2007 havainnut astronomi Duncan Lorimer yhdysvaltalaislehdelle.

FRB:t ovat erittäin lyhyitä radioaaltopulsseja, jotka leimahtavat 500 miljoonan auringon voimalla. Tutkijat ovat tallentaneet vain 18 tällaista signaalia, joskin tutkimusten mukaan niitä voi olla jopa 10 000 päivittäin. Purkausten arvaamattomuuden takia niitä on kuitenkin vaikea havaita.

Vaikka FRB-purkauksia on havaittu, eivät tutkijat ole vielä yksimielisiä siitä, mitä ne todellisuudessa ovat.

– En liioittele, kun sanon, että on olemassa yhtä monta mallia siitä, mitä FRB:t ovat, kuin FRB-purkauksia on, sanoi tutkimusta johtanut astronomi Shami Chatterjee.

Juttua korjattu kello 23.42: Radiosignaalipurkaukset tulevat kääpiögalaksista, eivät kääpiöplaneetasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?