5 uutta mönkijäkuvaa Marsista: naapuriplaneetan vuoret ja kanjonit kelmeässä valossa - Tiede - Ilta-Sanomat

5 uutta mönkijäkuvaa Marsista: naapuriplaneetan vuoret ja kanjonit kelmeässä valossa

Mars-mönkijä Curiosity ryömii kohti Mount Sharp -vuorta ja julkaisi kuvia matkalta.

Nasa julkaisi Curiosity-mönkijän tällä viikolla ottamia kuvia.

11.9.2016 8:43

– Paras. Road trip. Koskaan. Lepuuta silmiäsi marsilaisessa maisemassa.

Näin kirjoitti Facebook-sivuilleen Curiosity-mönkijä, joka taittaa matkaa naapuriplaneetallamme Marsissa.

Maisema Marsissa on kuin toiselta planeetalta. Ja onhan se.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi tällä viikolla useita mönkijän ottamia, tuoreita värikuvia planeetan pinnalta.

Jo yli neljän vuoden ajan planeetan pintaa hitaasti mutta varmasti tutkinut mönkijä raahustaa tällä Sharp-vuoren juurella sijaitsevalla Murray Buttesin alueella. Sinne Curiosity on rullannut noin kuukauden ajan.

Curiosity kuvasi Galen kraaterin reunalla kallistuvan kivikkoisen rinteen. Ilmassa leijuvan pölyn läpi voi erottaa alueen, jolla mönkijä on matkannut vuodesta 2012 alkaen.

Kuvista käy ilmi Mars-planeetan geologinen historia ja ne haastavat komeudellaan monet omalta planeetaltamme otetut maisemakuvat.

Curiosity otti kuvat torstaina 8.9. kahdella pääkamerallaan. Lähitulevaisuudessa projektin tiedemiehet aikovat koostaa niistä useita suuria kuvakokonaisuuksia.

Vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla Curiosity tutki Stimsonin muodostelmaksi nimettyjä hiekkakivitorneja ylittäessään Naukluftin tasankoa. Nasan mukaan vaikuttaa siltä, että muodostelmat ovat syntyneet tuulen ja hiekan hiottua hiekkakiveä.

Marsin pinnan yllä kohoavat kukkulat ja pöytävuoret ovat jäänteitä muinaisesta hiekkakivestä, jota tuulen kuljettama hiekka on vuosimiljardien kuluessa hionut.

Curiosity Marsissa lokakuussa 2015.

– Näiden kukkuloiden tutkiminen on auttanut meitä ymmärtämään muinaisia hiekkadyynejä jotka muodostivat ja hautasivat, muokkasivat pohjavettä kemiallisesti, kaivoivat ylös ja kuluttivat maiseman sellaiseksi kuin näemme sen tänään, kertoo Curiosity-projektin tiedemies Ashwin Vasavada Nasan tiedotteessa.

Päättyvän viikon jälkeen mönkijä jatkaa matkaansa etelään, jossa se aloittaa poraamisen ja kivipölyn analysoimisen.

Nasan mukaan Marsin historia on kirjoitettu hiekan hiomiin kivimuodostelmiin.

Tämän tutkimustyön jälkeen Curiosity jatkaa vielä kauemmas etelään kohti Sharp-vuorta.

Siellä se tutkii kuinka ja milloin elämälle suotuisat olot planeetalla vaihtuivat kuivempiin ja vähemmän suotuisiin oloihin. Suotuisista oloista mönkijä on hankkinut tietoa edellisillä tutkimuksillaan.

Vaikka mönkijä laskeutuikin vuoren tuntumaan jo vuonna 2012, se on viettänyt viimeiset vuodet ympäröiviä tasankoja tutkien.

Curiosity-mönkijän ottamissa kuvissa näkyy selvästi Marsin liuskeisten hiekkakivivuorten rakenne.

Tasankojen edeltäjät, miljardeja vuosia vanhat muinaiset marsilaisjärvet olisivat olleet suotuisa elinympäristö mikrobeille, mikäli Marsissa on sellaisia koskaan ollut.

Tällainen on Curiosity

Mars-mönkijä Curiosity on tosiasiassa henkilöauton kokoinen liikkuva laboratorio, joka etsii Marsista elämän merkkejä.

Suomen Ilmatieteen laitos toimitti hankkeeseen kaksi tieteellistä laitetta, jotka tutkivat Marsin kaasukehää: paineenmittauslaitteen ja ilmankosteuden mittauslaitteen.

Lisäksi se on varustettu 17 kameralla, navigointilaitteilla ja jopa moottoroidulla pölyhuiskalla.

Curiosity ei ole ensimmäinen mönkijä Marsissa. Nasan kaksi mönkijää Spirit ja Opportunity laskeutuivat peräkanaa Marsin pinnalle alkuvuodesta 2004.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?