Ensi perjantaina taivaalla järjetön tähtisade – ennätysmäärä perseidejä tulossa: ”Se on aika hurjan oloista”

Perseidien meteoriparven maksimi on ensi perjantaina. Parhaiten tähdenlentoja voi nähdä lauantain vastaisena yönä.

Ilta-Sanomien lukija otti kuvan perseidistä Sipoon taivaalla kolme vuotta sitten.

8.8.2016 22:52

Perseidejä eli meteoreja voidaan loppuviikolla nähdä tavallista runsaammin, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan meteoriasiantuntija Bill Cooke Space.comille.

– Tänä vuonna sen sijaan, että nähtäisiin noin 80 perseidiä tunnissa, tahti voi ylittää 150 ja lähestyä jopa 200 meteoria tunnissa, Cooke kertoo.

Perseidejä on Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan esiintynyt jo 17.7 alkaen, mutta runsaasti niitä näkyy keskiviikon ja lauantain välillä. Parven maksimi on päiväsaikaan ensi perjantaina kello 16–18.30. Parhaiten tähdenlentoja voi kuitenkin nähdä lauantain vastaisena yönä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Juha Jantusen mukaan matalapaine tuo pilvisyyttä osaan Suomeen.

– Perjantain ja lauantain tilanne näyttää siltä, että sieltä on lännestä tulossa matalapaine etelän päälle. Se ainakin lisää yläpilveä lännestä alkaen. Selkein alue on Etelä-Lapista maan keskiosaan. Siellä näyttäisi olevan parhaat mahdollisuudet niiden näkemiselle, ja miksei myös idässä, jos pilvet vain tottelevat tätä ennustetta, Jantunen kertoo.

Sen sijaan torstain ja perjantain välisenä yönä maan etelä- ja keskiosissa on todennäköisesti hyvinkin selkeää.

Ennuste on kuitenkin vielä epävarma. Mikäli matalapaineen aikataulu muuttuu ja se tuleekin esimerkiksi päivää myöhemmin, myös etelässä voisi olla mahdollista nähdä meteoreja.

– Luin itsekin jostain, että saattaa olla luokkaa 200 tähdenlentoa tunnissa ja se on aika hurjan oloista. Sehän tarkoittaa noin yli kolmea tähdenlentoa minuutissa. Ei oikeastaan voi välttyä näkemästä, jos katsoo vain oikeaan suuntaan.

Mitkä perseidit?

– Perseidit ovat meteoriparvi, joka on saanut nimensä siitä, että sen meteorit näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuviosta.

– Perseidit aiheutuvat komeetta Swift-Tuttlen kiertoradalleen jättämästä pölystä ja sorasta. Kun Maa kulkee pölyvanan läpi, osa sen materiaalista osuu ilmakehään aiheuttaen valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

– Perseidit esiintyvät aina suunnilleen samaan aikaan loppukesästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?