Tutkijat löysivät Linnunradan keskeltä X-kirjaimen: ”Galaksimme on viettänyt melko hiljaista eloa” - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat löysivät Linnunradan keskeltä X-kirjaimen: ”Galaksimme on viettänyt melko hiljaista eloa”

Tuore tutkimus osoittaa, ettei Linnunrataan ole ainakaan yhdeksään miljardiin vuoteen yhdistynyt muita galakseja.

Vuonna 2010 Nasan Wise-infrapunateleskooppi teki havaintoja koko taivaasta kahdesti. Astronomit käyttivät Wisen keräämää dataa osoittaakseen X-muotoisen rakenteen Linnunradan keskuspullistumassa.­

20.7.2016 23:06

Linnunradan keskuspullistumassa tähdet muodostavat X-muodon, tuore tutkimus paljastaa. Tutkimuksessa on hyödynnetty Nasan Wise-infrapunateleskoopin keräämää dataa, Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tiedottaa.

Kaikki sai alkunsa viime vuoden toukokuussa, kun Toronton yliopistossa työskentelevä tähtitieteilijä Dustin Lang julkaisi Twitterissä karttoja galaksistamme. Karttojen koostamisessa hän oli käyttänyt Wisen keräämää aineistoa vuodelta 2010. Infrapunavalo mahdollistaa galaksin rakenteiden havainnoimisen pölystä huolimatta.

I don't want to admit how long it took to summarize 150 gigapixels into this WISE W1/W2 image. pic.twitter.com/za8x07XKIE— Dustin Lang (@dstndstn) 7. toukokuuta 2015

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Twitterissä muut tähtitieteilijät kiinnittivät huomiota Linnunradan ulkonäköön. Heidelbergissä sijaitsevan Max Planckin tähtitieteen instituutin tutkija Melissa Ness tunnisti pullistumasta havaittavan X-muodon tärkeyden ja otti yhteyttä Langiin. Kaksi viikkoa myöhemmin kaksikko tapasi konferenssissa Michiganissa, jonka he aloittivat yhteistyön.

Linnunradan X-muotoisesta rakenteesta on aiemminkin raportoitu tutkimuksissa, mutta kuvaa X-muodosta ei ole aiemmin nähty. Tuoreen tutkimuksen tuloksesta voi päätellä, ettei Linnunrataan ole ainakaan viimeisen yhdeksän miljardin sisällä yhdistynyt muita galakseja.

– Näemme laatikkomaisen muodon ja X:n sen sisällä selkeästi Wisen kuvassa, mikä osoittaa, että sisäiset prosessit ovat ajaneet pullistuman muodostumista, Ness kertoo Nasan tiedotteessa.

– Tämä myös vahvistaa ajatusta, että galaksimme on viettänyt melko hiljaista eloa, ilman suuria yhdistymistapahtumia sen jälkeen, kun pullistuma on muodostunut, koska sen muoto olisi häiriintynyt, mikäli meillä olisi ollut mitään suuria vuorovaikutuksia muiden galaksien kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?