5 vuotta matkannut Juno-luotain saapui Jupiterin kiertoradalle

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

TIEDE
Juno-luotain on onnistunut saapumaan Jupiterin kiertoradalle.
Viisi vuotta matkannut Nasan Juno-luotain on saapunut Jupiterin kiertoradalle. Luotain saapui kiertoradalle tiistaiaamuna Suomen aikaa hieman ennen kello seitsemää.

Nasan tukikohdassa Kalifornian Pasadenassa jännitettiin Junon suoriutumista, sillä luotaimella oli vain yksi mahdollisuus onnistua.

Videolla Pasadenan valvomon työntekijät hurraavat onnistuneelle suoritukselle.

200-kertaisella äänennopeudella matkanneen Junon päämoottori piti sytyttää juuri oikealla hetkellä 35 minuutin ajaksi, jotta luotaimen vauhti hidastui ja Jupiterin painovoima nappasi luotaimen kiertoradalleen.

Jos vauhtia olisi ollut liikaa, Juno olisi painellut jättiläisplaneetan ohi omille teilleen.

Aurinkokunnan suurin planeetta

Junon keräämien tietojen perusteella halutaan selvittää ennen kaikkea se, kuinka suuri osa Jupiterista on vettä. Tämän jälkeen on mahdollista selvittää, missä päin aurinkokuntaa jättiläisplaneetta muodostui. Jupiterin historia taas vaikutti muiden planeettojen kehitykseen, myös Maan onnelliseen asemaan elämälle suotuisissa osissa aurinkokuntaa.

Jupiter on aurinkokuntamme suurin planeetta. Se sijaitsee viisi kertaa kauempana Auringosta kuin Maa. Sillä on 67 kuuta, ja Junon uskotaan löytävän niitä vielä lisää.

Junon tietokoneet ja instrumentit on suojattu 180 kilolla titaniumia. Luotaimen kiertäessä Jupiteria se kuitenkin altistuu valtavalle määrälle radioaktiivista säteilyä.

Lockheed Martinin rakentaman luotaimen uskotaan kestävän raakoja olosuhteita 20 kuukauden ajan. Sen jälkeen Juno saa kadota Jupiterin ilmakehään. Tällä halutaan myös estää se, ettei Jupiterin Europa-kuulle kulkeudu vahingossakaan mikrobeja Maasta.

Juttua päivitettiin 5.7. klo 7.00. Lisättiin tieto luotaimen saapumisesta kiertoradalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt