Mysteeri: Codex Gigasta väitettiin paholaisen kirjoittamaksi – säilytetään Ruotsissa, suomalaisia mukana ryöstämässä

Kansalliskirjastossa Tukholmassa säilytettävä Codex Gigas eli Paholaisen Raamattu herättää jälleen ihmetystä maailmalla.

Koodeksi on 92 senttiä korkea, 50 senttiä leveä, 22 senttiä paksu ja painaa 75 kiloa.

29.5.2016 22:12 | Päivitetty 30.5.2016 9:05

The Daily Beast -sivuston artikkelissa pohditaan, mikä on keskiaikaisen latinankielisen käsikirjoituksen Codex Gigasin kiehtovuuden salaisuus. On jopa sanottu, että tekstit olisivat itse Luciferin avulla kirjoitettuja.

– Olemme kaikki kuulleet, että Raamattu on Jumalan Sana, mutta mitä jos se olisi itse asiassa Saatanan työtä, mainitsee artikkelin kirjoittaja Candida Moss.

Böömin alueella – kenties Podlažicen benediktiiniläisluostarissa – 1200-luvun alussa kirjoitettu kirja on vajaan metrin korkuinen ja painaa yli 70 kiloa. Se päätyi Ruotsiin sotasaaliina 1600-luvulla kolmikymmenvuotisen sodan jälkeen.

Suomalaiset eivät ole täysin osattomia Codex Gigasin historiassa. Suomalaisia nimittäin soti Ruotsin joukoissa 30-vuotisessa sodassa. Suomalaisia oli myös mukana Prahan ryöstössä vuonna 1648, jossa mystinen kirja niin ikään Ruotsiin päätyi.

Erittäin poikkeukselliseksi kirjan tekevät sen koko ja sisältö. Raamatun latinankielisen Vulgata-osien lisäksi siitä löytyvät Josephuksen Juutalaisten Muinaisajat, Isidorus Sevillalaisen Etymologiat, vanhoja lääketieteellisiä kirjoituksia ja Kostas Prahalaisen kirjoittama Böömin kronikka.

– Kuitenkin kymmenen sivua puuttuu, ja koska kaikki koodeksin työt ovat kokonaisia, on spekuloitu jonkin verran, mitä ne sisälsivät. Joidenkin mukaan niissä oli käsikirjoitus rukouksesta Saatanalle, kun taas oppineet – ilonpilaajat – olettavat niiden sisältäneen sen luostariyhteisön säännöt, josta kirja on peräisin, artikkelissa todetaan.

Did the Devil really write this Bible?https://t.co/gMs0jKWOgh pic.twitter.com/hDWn72sevE— The Daily Beast (@thedailybeast) May 29, 2016

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Kirja tunnetaan Paholaisen Raamattuna kahdesta syystä. Ensimmäinen on ilmiselvä kaikille, jotka ovat nähneet sen: kirjan 290. sivun kääntöpuolelle on piirretty paholaisen kuva. Vihreäkasvoisella ja kyykistyneellä paholaisella on kynnet ja sarvet.

Toinen syy liittyy tarinaan kirjan syntymisestä. Legendan mukaan valtava kirja on yhden inkvisition kuolemaan tuomitseman munkin kirjoittama. Estääkseen teloituksen tai lykätäkseen sitä munkki lupasi tehdä yhdessä yössä käsikirjoituksen, joka toisi mainetta luostarille. Haasteen kerrotaan olleen niin valtava, että munkki pyysi Saatanalta apua. Tämä ilmeisesti viimeisteli käsikirjoituksen ja sai vastineeksi munkin sielun. Kiitollisuuden osoituksena munkki lisäsi mukaan pimeyden ruhtinaan kuvan. Munkki jäi henkiin, mutta alkoi katua ja kääntyi Neitsyt Marian puoleen. Tämä lupasi apua, mutta oltuaan vapautumassa sopimuksesta munkki kuoli.

Legendan mukaan huono onni seuraa jokaista, jonka hallussa käsikirjoitus on. Eräs anekdootti esimerkiksi kertoo, että kansalliskirjaston vahtimestari nukahti kerran lukuhuoneeseen ja herätessään näki kirjojen liikkuvan itsestään ja tanssivan. Suuri särkynyt kello alkoi yhtäkkiä toimia ja soida. Seuraavana aamuna vahtimestari löydettiin pöydän alta kauhun vallassa, ja hän vietti loppuelämänsä mielisairaalassa.

Tieteellisten tutkimusten perusteella kirja vaikuttaa yhden kirjurin kirjoittamalta, sillä käsin kirjoitettu teksti on hämmästyttävän yhtenäistä ja johdonmukaista. On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että se olisi tehty yhden yön aikana.

National Geographicin tutkimuksessa kävi ilmi, että yhdeltä ihmiseltä menisi viisi vuotta käsikirjoituksen tekemiseen, vaikka hän tekisi töitä 24 tuntia vuorokaudessa. Jos oletetaan henkilön myös syövän ja nukkuvan, urakassa kestäisi arvioiden mukaan 25–30 vuotta.

Sielunsa myyneen munkin tarinan alkuperä on epäselvä, mutta se muistuttaa huomattavasti Katuvan Teofiluksen keskiaikaista kertomusta. Teofilus oli pappi, joka nekromantikon avulla teki sopimuksen paholaisen kanssa, jotta hänestä tulisi piispa. Myöhemmin hän alkoi katua päätöstään, pyysi apua Neitsyt Marialta ja paastosi 73 päivän ajan. Kun sopimus paholaisen kanssa poltettiin, mies kuoli.

Kertomus oli suosittu aihe keskiaikaisessa taiteessa ja toimi inspiraationa Faustin legendalle. The Daily Beastin mukaan samoin on todennäköisesti tapahtunut Paholaisen Raamatulle. Legendan soveltaminen Codex Gigasiin on merkki siitä, kuinka inspiroiva kirja todella on. Se on niin ainutlaatuinen, että ihmiset alkoivat kuvitella sen olevan yliluonnollisin avuin luotu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?