Tutkijat uskovat selvittäneensä syyn yli 200 000 antiloopin yhtäkkiseen joukkokuolemaan - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat uskovat selvittäneensä syyn yli 200 000 antiloopin yhtäkkiseen joukkokuolemaan

Äärimmäisen uhanalaisiksi luokiteltujen saiga-antilooppien mystinen joukkokuolema keskisessä Kazakstanissa herätti ihmetystä viime vuonna.

Saiga-antilooppien kuolleisuus Kazakstanissa nousi alueellisesti lähelle sataa prosenttia.­

18.4.2016 10:24

Tuhansien saiga-antilooppien äkillinen joukkokuolema viime keväänä sai Kazakstanin ympäristöministeriön pelkäämään, että eläinlaji saattaisi hävitä maasta kokonaan.

Järkyttävät kuvat kazakstanilaiselta tasangolta levisivät laajalti ympäri maailman. Kuvissa näkyi, kuinka maastossa makasi kuolleiden antilooppien ruhoja vieri vieressä.

Alun perin joukkokuoleman uskottiin vieneen noin 20 000 saigan hengen yhden viikon aikana, mutta katastrofin laajuus alkoi selvitä vasta myöhemmin. Esimerkiksi IFL Science -verkkosivusto on kertonut yli 200 000 saiga-antiloopin kuolleen Kazakstanin alueella vain päivissä.

Kuolemantapausten aiheuttaja selvisi

Nyt, kun saiga-antilooppien joukkotuhosta on kulunut lähes vuosi, tutkijat uskovat selvittäneensä kuolemantapausten syyn. Saiga-antilooppien suojeluun keskittyneen Saiga Conservation Alliace -järjestön mukaan joukkokuoleman syyksi on paljastunut Pasteurella multocida -bakteerin aiheuttama hengitystietulehdus.

IFL Science -verkkosivuston mukaan Pasteurella multocida -bakteeria tavataan yleisesti eläinten hengitysteissä, eikä siitä tavallisesti ole haittaa. Kazakstanissa bakteeri kehittyi kuitenkin lyhyessä ajassa tappavaan muotoon. Tämän kerrotaan aiheuttaneen antiloopeille korkean kuumeen, hengitysvaikeuksia ja lopulta kuoleman.

Erittäin erikoisena yksityiskohtana tutkijat ovat pitäneet sitä, että saigojen kuolleisuus Kazakstanin tasangoilla laiduntaneissa laumoissa nousi lähelle sataa prosenttia. Näin laaja saiga-antilooppien joukkokuolema on tutkijoiden mukaan poikkeuksellinen ja täysin odottamaton biologinen tapahtuma, minkä vuoksi tapaus on haluttu selvittää huolella.

Mikä sai bakteerin kehittymään tappavaan muotoon?

Vaikka Kazakstanissa leviävän hengenvaarallisen virustaudin mahdollisuus on nyt poissuljettu, tutkijat eivät vielä tiedä, mikä sai Pasteurella multocida -bakteerin kehittymään tappavaan muotoon. Minkäänlaisia viitteitä esimerkiksi siitä, että maastoon joutuneilla ympäristömyrkyillä olisi osuutta asiaan, ei ole löydetty. Tutkijat aikovat jatkaa tutkimuksia asiasta.

Saiga-antilooppi kuuluu onttosarvisiin. Se on parhaiten tunnistettavissa turpansa muodosta, joka on leveä ja hieman alaspäin kaartuva.

Ennen viimevuotista joukkokuolemaa saiga-antilooppien kokonaislukumääräksi arvioitiin noin 300 000 yksilöä. Kazakstanin lisäksi saigoja elää myös Venäjällä ja Mongoliassa, jotka eivät ole raportoineet vastaavanlaisista joukkokuolemista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?