Grönlannin jääpeitteen sulaminen hätkähdytti tutkijat: ”Meidän piti oikein tarkastaa, että säämallimme toimivat oikein”

Tutkijat huolestuivat Grönlannin jään nopeasta sulamisesta. Meteorologi Joanna Rinne kertoi Ilta-Sanomille, että tulossa on isoja muutoksia vuosikymmenien kuluessa.

Valaat viihtyvät Ilulissatissa Grönlannissa.

15.4.2016 17:44

Tanskan Meteorologinen instituutti DMI kertoo, että jääpeite sulaa nyt Grönlannissa ennätystahtia. Grönlanti on valtava saari ja Tanskalle kuuluva itsehallintoalue, jonka pinta-alasta suurin osa on jäätikköä. Instituutin sivuilla olevasta kartasta voi seurata tilanteen kehittymistä.

Asiasta uutisoinut maailmanlaajuinen televisioyhtiö Al-Jazeera kertoo verkkosivuillan, että Grönlannin jääpeitteen sulamisen katsotaan olevan yksi selvimmistä merkeistä ihmisen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta, joka näkyy lämpenemisenä. Ihmisen vaikutus on havaittavissa selvimmin fossiilisten polttoaineiden käytön lisääntymisen jälkeen.

Grönlannin tilanteen vakavuus on huomattu myös Suomessa.

– Grönlannin jääpeitteen sulamiseen vaikuttaa Grönlannin eteläpuolella sijaitseva korkeapaineen alue, jonka takia lämmin ilmavirtaus pääsee Grönlantiin, meteorologi Joanna Rinne Forecasta kertoi Ilta-Sanomille perjantaina.

Grönlannin lämpöaalto on poikkeuksellinen.

– Kyseessä on lämpimän ilman ja vesisateiden aiheuttama ilmiö. Uusi, hieman tämänhetkistä heikompi lämpöaalto on mahdollinen vielä viikon päästä. Pahimmillaan, pitkällä aikavälillä jäätiköiden sulaminen voi vaikuttaa jopa Golfvirran käyttäytymiseen, Rinne painottaa.

Suomen ilmasto on lauhkeampi kuin Suomen leveysasteilla keskimäärin. Tähän vaikuttaa keskeisesti juuri Atlantin lämmin Golfvirta. Jos sen kulku muuttuisi Grönlannin jääpeitteen vuoksi, vaikutukset iskisivät siis Suomeen.

Grönlannissa on tapahtunut Al-Jazeeran mukaan niin iso muutos, että aiemmat ennusteet jääpeitteen sulamisesta eivät enää päde.

– Grönlannin lämpötilat ovat nousseet sellaisiin lukemiin, joita on tavallisesti vasta kesällä Grönlannissa. Jopa 12 prosenttia jääpeitteestä on sulanut, DMI:n ilmastotutkija Peter Langen kertoo Al-Jazeeran verkkosivuilla.

– Meidän piti oikein tarkastaa, että säämallimme toimivat oikein, Langen kertoo hätkähdyttävästä hetkestä.

Langenin mukaan noin nopea sulaminen on tavallista vasta toukokuussa eikä huhtikuussa.

– Aiemmat ennätykset on kirjattu 5.5.2010, 8.5.1990 ja 8.5.2006, Langen kertoo.

Tutkijat uskovat, että kyseessä voi olla osaksi luonnon oma ilmiö, jota ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos pahentaa.

– Ilmaston ilmiöt etenevät kohti äärimmäisyyksiä ja äärimmäisyydet tulevat entistä tavallisemmiksi, Yhdysvaltain avaruushallinnon eli Nasan jäätutkija Walt Meier, kertoo Al-Jazeeralle.

– Jos koko Grönlannin jää sulaisi, mikä voisi viedä vuosisadan, se saattaisi nostaa meren pintaa jopa kuudella metrillä maailmanlaajuisesti, Meier arvioi.

Päivitys kello 18.51: Lisätty ilmastotutkija Peter Langen toinen sitaatti ja muokattu otsikkoa sen mukaan. Korjattu Golfvirran kirjoitusasu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?