Kuva: Meteoriitti syöksyi Mikkeliin – tulipallo näkyi satojen kilometrien päähän

Pieni meteoriitti tippui Otavan kaupunginosaan Mikkeliin. Taivaalta pudonnutta, arviolta kilon painoista kiveä etsitään parhaillaan.

Mikkelin taivaalla näkyi sunnuntai-iltana tulipallo.

23.3.2016 15:27

Sunnuntai-iltana kello 21.22 tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallokamera räpsähti. Kuvaan tallentui kirkas tulipallo, joka näkyi Mikkelin länsitaivaalla noin viiden sekunnin ajan.

– Ilmiöstä tuli ihmisiltä kymmeniä havaintoja Ursan Taivaanvahti -havaintojärjelmään. Havainnot painottuivat Etelä-Suomen keskialueille. Tuollainen tulipallo näkyy satojen kilometrien päähän, sanoo Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen.

Tulipallosta putosi noin 100 gramman painoinen meteoriitti, joka tippui Ursan matemaatikon Esko Lyytisen laskujen mukaan Otavan kaupunginosan eteläpuolelle. Meteoriittia ei ole vielä löytynyt.

Tulipallo näkyi Mikkelin läntisellä taivalla noin viiden sekunnin ajan.

– Se on noin nyrkin kokoinen kivi. Säiden puolesta voi olla hyvinkin mahdollista löytää meteoriitti, koska Mikkelissä on nyt kantohanki. Jos noin pieni meteori tippuu kantohangelle, se ei välttämättä yöpakkasessa sujahda siitä läpi, vaan jää ainakin osittain kellumaan hangelle, kertoo Taavitsainen.

PIKKU meteoriitti voi olla helppo paikannettava valkealta hangelta, sillä maahan pudonneilla meteoriiteilla on yleensä lähes musta sulamiskuori kiven pinnalla.

Meteoriitti voi tosin olla rikkoontunut ilmalennon aikana tai maahan törmätessään, mutta se voi löytyä myös ehjänä.

– Kun avaruuden kivi tulee ilmakehään, se joutuu alttiiksi valtavalle kuumuudelle ja se syttyy palamaan, jolloin kivi sulaa tullessaan. Usein kivet ovat heikkoa ainesta ja ne sulavat kokonaan, mutta kuten tässä tapauksessa, kivi on löytänyt maahan asti. Kiven lähtömassa on voinut olla useita kiloja, kun siitä on säilynyt 100 grammaa, sanoo Taavitsainen.

Taavitsainen toivoo, että meteoriitin mahdollinen löytäjä toisi toimittaisi meteoriitin Mikkelin Ursalle, jotta kivi saadaan jatkotutkimuksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?