Tutkijat toiveikkaina: Alzheimerin hoitoon keksittiin mullistava menetelmä?

Hiirikokeissa on saatu lupaavia tuloksia ultraäänihoidon vaikutuksesta aivoihin.

Kuvituskuva.

2.1.2016 15:02

Australialainen tutkimusryhmä on keksinyt uuden menetelmän hoitaa Alzheimerin tautia.

Tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia ultraäänen käytöstä muistisairauden hoidossa. Hiirikokeissa 75 prosenttia hoitoa saaneista sai muistitoimintoja takaisin, kun aivoihin lähetettiin ultraäänipulssia.

Ultraäänihoidossa ajatuksena oli hajottaa aivoihin kertyneitä amyloidiplakkeja, jotka ovat Alzheimerin taudille ominaisia proteiinikertymiä aivoissa. Proteiinia kertyy aivoihin pikku hiljaa. Kun proteiinia on tarpeeksi paljon, se muodostaa tiiviitä plakkikertymiä.

– Ultraäänen käyttäminen on hyvin luova ratkaisu, molekulaarisen neurobiologian professori Heikki Tanila Itä-Suomen yliopistosta antaa tunnustusta tutkijoille.

Ultraääni on ollut lääketieteellisessä käytössä jo vuosikymmentä. Sen avulla voidaan turvallisesti tarkastella sisäelimien rakennetta. Sen avulla on hoidettu muun muassa munuaiskiviä ja lihaskudoksia.

– Kenellekään ei ole tullut aiemmin mieleen käyttää ultraääntä aivotutkimuksissa. Kukaan ei ole uskaltanut ajatella, että aivot kestävät ultraääntä, Tanila sanoo.

Värinä tuo riskiä?

Tanila toppuuttelee, että aivojen ultraäänihoito on vasta alkutekijöissään. Hoidosta on ilmestynyt yksi tieteellinen julkaisu. Australialaiset esittelivät tuloksiaan keväällä 2015 Nizzan konferenssissa.

– Saa nähdä, onko tämä kupla vai onko tässä potentiaalia, Tanila pohtii.

Tanila muistuttaa, että tutkijat ovat tehneet vasta hiirikokeita. Ultraäänen vaikutuksista ihmisen aivoihin ei ole tieteellistä näyttöä.

Ultraäänihoidossa on potentiaalisia ongelmia. Ultraääni aiheuttaa konkreettista liikettä. Kohde voi lämmitä.

– Aina on se riski, että aivot on niin herkkä, että hermosolujen väliset kytkökset repeilevät, jos ultraääntä tulee liikaa.

Australialaisten tutkimus on tehty hiirillä. Tanila sanoo, että hiiren tuloksia ei voida suoraan soveltaa ihmiseen. Hiiren kallo on paksuudeltaan noin puoli milliä. Ihmisen aivot ovat noin kaksi senttiä paksun aivokopan sisällä.

– Seuraava kysymys on, miten ultraäänipulssi saadaan tehokkaasti kallon läpi.

Tanila uskoo, että australialaisten ultraäänihoito vaikuttaa ihmisen aivoihin, mutta toisella tavoin kuin tutkijaryhmä alun perin ajatteli.

– He lähtivät todennäköisesti samalla ajatuksella kuin munuaiskivissä, että hajotetaan plakit ultraäänellä. Todennäköisesti ultraäänin vaikutus perustuu kuitenkin johonkin muuhun.

Australialaiset lähtivät siitä ajatuksesta, että amyloidiplakit ovat kaiken pahan alku ja juuri. Niistä pitäisi päästä eroon.

– Ultraääniajatus on uusin, jota kukaan ei ole hoksannut käyttää. Kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä on koeteltu amyloidiplakkien tuhoamiseksi.

Plakeista ei ole kuitenkaan osoitettu, että ne suoranaisesti heikentävät muistia.

– On satavuotiaita ihmisiä, joilla on pää täynnä amyloidiplakkia, eikä heillä ole mitään oireita.

Ultraääni voi Tanilan mukaan tehdä aivoissa paljon muutakin.

– Aivoissa tapahtuu nestekiertoa, siellä on käynnissä aivopesu. Viime vuonna keksittiin, että aivoissa on oma imusuonisto- ja viemäröintisysteemi. Se näyttää menevän iän myötä tukkoon.

Yksi mahdollisuus on Tanilan mielestä se, että ultraäänihoito avaa viemärit. Nestekierto elpyy aivoissa. Liukoisten haitallisten beta-amyloidien poistuminen aivoista tehostuu.

Mahdollista myös on, että ultraäänihoito parantaa aivojen verenkiertoa ja lisää aivojen energia-aineenvaihduntaa. Aivot saavat tehokkaammin polttoainetta.

Halvempaa tulee vasta-aine

Tanila sanoo, että jos aivojen ultraäänihoito onnistuu, Alzheimer-taudin hoitoon tulee uusia mahdollisuuksia.

Ultraäänihoito toisi hoidot tavallisten kansalaisten saataville. Ultraäänilaitteita on käytössä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Toista on vasta-aineisiin perustuvilla lääkehoidoilla. Maailmalla on käynnissä kaksi isoa Alzheimer-tutkimusta. Yhden hankkeen budjetti on 500 miljoonaa dollaria.

– Jos tuloksia syntyy, on laskettu, että vasta-aineen hinta maksaa saman verran kuin ohitusleikkaus. Suomessa on 100 000 Alzheimer-potilasta. Meillä ei ikinä ole varaa hoitaa heitä kaikkia vasta-ainehoidolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?