Oletko sukua jäämies Ötzille?

Julkaistu:

Sukututkimus
Kimi Räikkönen saattaa hyvinkin olla sukua todelliselle jäämiehelle.
Geneettinen sukututkimus kiinnostaa suomalaisia. Jo 8 000–9 000 ihmistä on teettänyt dna-testin, arvioi Suomen Sukututkimusseuran hallitukseen kuuluva tohtori Marja Pirttivaara.

Testituloksista on löytynyt yllättäviä sukulaisuuksia. Suomessa elää esimerkiksi Alpeilla yli 5 000 vuotta sitten asuneen Ötzi-muumion naislinjaisia sukulaisia. Mieslinjojen tutkimus on osoittanut, että suomalaisilla on siteitä Venäjän vanhimpiin aatelissukuihin.

Naislinja tarkoittaa äidin puolelta ja mieslinja isän puolelta haarautuvia sukuhaaroja.

Dna-testin tilaaja ottaa itseltään sylkinäytteen, lähettää sen Yhdysvaltoihin ja saa vastauksen parin kuukauden päästä. Testin avulla voi löytää dna-sukulaisia, kuten etäisiä serkkuja, ja saada tietoa etnisestä alkuperästään.

Tutkimus on paljastanut myös kansojen vaellusreittejä. Esimerkiksi suomalaiset ovat sekalaista seurakuntaa, sillä jääkauden takia kaikki ovat lähtöisin muualta.

– Isälinjoja on tullut idästä Uralin takaa ja äitilinjoja lännestä.

Yksi jos toinenkin suomalainen on sukua hansakauppiaille. Kaupankäynnin vaikutus on suuri: olemme tätä nykyä geneettisesti lähempänä hollantilaisia kuin kielisukulaisiamme unkarilaisia.

Geneettisen sukututkimuksen suosion taustalla vaikuttaa se, että historiallisella sukututkimuksella on vahva jalansija Suomessa.

– Meillä on maailman parhaat arkistot. Ruotsi tarvitsi 1600-luvulla miehiä sotiin ja ihmisiä alettiin laittaa kirjoihin ja kansiin. Tuolloin astui voimaan myös kirkkolaki, jonka mukaan naimisiin ei pääse, jos ei ole konfirmoitu, eikä ripille pääse ilman lukutaitoa. Jokainen halusi toki naimaluvan ja lukutaito levisi kulovalkean tavoin. Alettiin pitää kinkereitä ja seurata vuosittain koko väestöä.