Tiede

Tutkijat tekivät ällistyttävän löydön Siperian ikiroudasta: ”Olin jopa hieman epäuskoinen”

Julkaistu:

Poikkeuksellisen hyvin säilynyt löytö 10000 vuoden takaa antaa tutkijoiden mukaan uutta tietoa sukupuuttoon kuolleista pedoista.
Venäläiset tutkijat ovat löytäneet Siperian ikiroudasta jäätyneitä luolaleijonan poikasia. Kyseessä ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneet yksilöt.

Jakutiasta tehtyä löytöä kuvaillaan ainutlaatuiseksi. Yksi poikasista on niin hyvässä kunnossa, että jopa sen turkki on vahingoittumaton. Tutkijoiden mukaan se on ollut jäätyneenä ainakin 10000 vuotta, mutta saattaa olla jopa sitä vanhempi.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Tietääkseni koskaan aiemmin ei ole löytynyt esihistoriallista kissaeläintä näin hyvin säilyneenä, sanoo fossiilien tutkimiseen erikoistunut Julie Meachen Des Moinesin yliopistosta National Geographicin mukaan.

Hän luonnehtii löytöä todella poikkeukselliseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin jopa hieman epäuskoinen, kun näin sen. Mutta kun se osoittautui todeksi, olin todella vaikuttunut.

Luolaleijonien jäänteitä on aiemmin löytynyt laajoilta alueilta aina Aasiasta Pohjois-Amerikkaan. Löydöt ovat tosin olleet lähinnä luita.

Toistaiseksi tutkijat ovat olleet melko vähäsanaisia uudesta löydöstä. Marraskuun puolivälissä on kuitenkin tarkoitus järjestää tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan luolaleijonan poikasten lisäksi myös muista samalta alueelta tehdyistä merkittävistä löydöistä, kuten vuonna 2010 löydetystä 39000 vuotta vanhasta mammutista Yukasta.


Sukupuuttoon kuollut luolaleijona on nykypäivän leijonan Panthera leon alalaji. Se oli myös suurikokoisin leijonan alalajeista: säkäkorkeutta saattoi olla jopa 1,5 metriä ja painoa 500 kiloa.