Tiede

Nasa hätkähti saadessaan kuvan Maan ohittavasta Halloween-komeetasta: Kyljessä komeilee pääkallo

Julkaistu:

Maan ohi tänään kiitävä Halloween-komeetta on nimensä veroinen.
Massiivinen komeetta ohittaa Maan tänään Halloweenina. Se näyttää ”kuolleelta komeetalta, jossa on pääkallon kuva”, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa sen jälkeen, kun asteroidista oli saatu uusia lähikuvia.

Komeetta havaittiin lokakuun alussa ja tähtitieteilijät uskoivat tuolloin sen olevan asteroidi. Se sai nimen Asteroid 2015 TB145.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että kyseessä on ”kuollut komeetta”, jonka pinnalta on hävinnyt kaikki haihtuvat aineet sen jälkeen, kun se on lukuisia kertoja ohittanut Auringon. Yllä olevalla videolla Nasan Jet Propulsion Labin tähtitieteilijä Marina Borovic havainnollistaa, kuinka tutkaa käytetään asteroidi 2015 TB145 tutkimiseen.

Lisäksi tutkijat huomasivat uusista kuvista, että komeetan pinnalla komeilee pääkalloa muistuttava kuva. Uudet kuvat komeetasta on otettu maailman suurimmalla teleskoopilla, Puerto Ricossa sijaitsevalla 305-metrisellä Arecibolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Komeetta on vetänyt ylleen pääkalloasun kiitäessään Maan ohi Halloweenina.

– Arecibo-kuvissa näkyy, että komeetta on vetänyt ylleen pääkalloasun kiitäessään Maan ohi Halloweenina, sanoo Nasan tutkija Kelly Fast phys.org-sivuston mukaan.


Komeetta on jo ehtinyt herättää huomiota poikkeuksellisen kovan nopeutensa ja massiivisen kokonsa vuoksi. Jalkapallostadionin kokoinen komeetta liikkuu eteenpäin huimalla 126 000 kilometrin tuntivauhdilla.


TB145 on sitä kokoluokkaa, että seuraavan kerran vastaava kappale ohittaa Maan näin läheltä elokuussa 2027.

Komeetta oli lähimmillään noin 480 000 kilometrin päässä Maasta. Etäisyys on 1,3 kertaa Maan etäisyys Kuusta. Lähimmän ohituksen hetki oli tänään noin kello 19 Suomen aikaa.