Lääkärit suunnittelevat ensimmäistä päänsiirtoa – vapaaehtoinen potilas löytyi Venäjältä - Tiede - Ilta-Sanomat

Lääkärit suunnittelevat ensimmäistä päänsiirtoa – vapaaehtoinen potilas löytyi Venäjältä

Italialais-kiinalainen lääkäriryhmä suunnittelee suorittavansa operaation venäläissyntyiselle miehelle vuoteen 2017 mennessä, kertoo uutistoimisto AFP.

Valeri Spiridonov on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi leikkaukseen, jonka onnistumisesta ei ole takeita.­

12.9.2015 19:39

Italialais-kiinalainen lääkäriryhmä aikoo suorittaa maailman ensimmäisen päänsiirron Kiinassa, kertoo uutistoimisto AFP. Kiinalaiskirurgi Ren Xiaoping ja italialaiskollega Sergio Canavero toivovat pääsevänsä suorittamaan operaation kahden vuoden sisällä, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Canavero kertoi projektistaan ensi kerran vuonna 2013, jolloin hän arveli, että poikkeuksellinen operaatio olisi mahdollista jo vuonna 2016. Nyt aikataulu näyttää aivan liian tiukalta. Guardianin mukaan italialaislääkäri on sanonut, että hänen projektinsa lopullinen päämäärä on pidentää ihmisen elinikää.

Vladimir Spiridonov tuli median eteen kesäkuun 25. päivänä.­

Operaatiota varten vapaaehtoiseksi potilaaksi on ilmoittautunut venäläissyntyinen Valeri Spiridonov, 30, joka sairastaa geenivirheen kautta periytyvää Werdnig-Hoffmannin tautia. Spridinov otti yhteyttä italialaislääkäriin, kun Canaveron suunnittelema päänsiirto-operaatio alkoi saada julkisuutta.

Lääkärit eivät ole kertoneet, mistä päähän yhdistettävä keho saataisiin. Kiinaa vaivaa krooninen pula elinluovuttajista ja kuolemaantuomittujen vankien käyttö elinluovutuksissa on herättänyt runsaasti polemiikkia.

30-vuotias Spiridonov sairastaa geenivirheen kautta periytyvää Werdnig-Hoffmannin tautia.­

Kiina kielsi kaupankäynnin ihmiselimillä vuonna 2007, mutta tarve elinsiirtoja varten on paljon suurempaa kuin tarjonta 1.37 miljardin ihmisen maassa. Siksi elinten pakkoluovutukset ja laiton elinkauppa kukoistavat yhä.

Lailliset elinluovutukset eivät ole Kiinassa kovin yleisiä, koska monet kiinalaiset uskovat uudelleensyntymiseen kuoleman jälkeen ja siksi haluavat pitää ruumiinsa koossa loppuun asti.

Muokattu 12.9.2015 kello 20.56: Uutiseen lisätty puuttuvat kuvatekstit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?