Tiede

Eläkkeelle jäävä Esko Valtaoja kertoo, mikä on yksi maailmankaikkeuden suurimmista mysteereistä – yllättävän arkinen vastaus

Julkaistu:

Esko Valtaoja jää syyskuun alussa eläkkeelle Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorin virasta. Takana on 40 vuotta kutsumusammatissa.
Nuorta itseään Valtaoja, 64, kuvailee sairaalloisen ujoksi, hiljaiseksi, luurangonlaihaksi ja likinäköiseksi nörtiksi, joka viihtyy parhaiten omissa oloissaan kirjoja lukien. Neljävuotiaana lukemaan oppinut lappilaispoika luki lähes kaiken, mitä käsiinsä sai.

– Voisi sanoa, että olin sairaalloisen utelias, niin kuin olen edelleenkin. Kaikki oli jännittävää, Valtaoja kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Pitkään tutkijan uraan mahtuu paljon muutakin kuin tutkimusta, eikä se muu aina ole ollut kovin mieluista.

– Ehkä ei niin kaukana totuudesta ole, että professori tekee tutkimustyönsä työajan ulkopuolella ja lomillaan.

Valtaoja on uransa aikana myös muun muassa avannut taidenäyttelyitä, vetänyt keskusteluohjelmaa televisiossa, puhunut kosmologiasta kosmetologeille ja niin edelleen. On myös tarjouksia, joista Valtaoja on joutunut kieltäytymään.

– En lähtenyt julkkisten Big Brotheriin. Taisin olla niitä ensimmäisiä, joita pyydettiin. Olin juuri ajelemassa moottoritiellä Turusta Helsinkiin, ja noin 50 metrin ajan ajattelin itseäni sekoilemassa porealtaassa Tuksun kanssa. Sitten sanoin kohteliaasti ei.

Valtaoja on osallistunut myös tieteen ja uskonnon väliseen vuoropuheluun keskustelukirjoilla, jotka on koottu hänen ja piispa Juha Pihkalan välillä käydystä sähköpostikirjeenvaihdosta.

Valtaojan mukaan tiedemaailmassa monet jäävät helposti omiin poteroihinsa.

– Vaikka olen tieteen tekijä, olen aina sanonut, että on paljon hauskempaa ryypätä pappien kuin tähtitieteilijöiden kanssa, koska heillä on paljon laajemmat nuo kiinnostuksen kohteet.

Matala ikävystymiskynnys

Kaikkien kanssa ei Valtaojakaan dialogiin kykene. Hän kertoo piispa Pihkalan muistuttaneen, ettei ihmisiä kannata sanoa ääliöiksi, koska se johtaa äkkiä keskusteluyhteyden katkeamiseen. Valtaoja tunnustaa sortuneensa tähän monta kertaa.

– Minun mielestäni jotkut vaan ovat niin ääliöitä, että en edes yritä. Katson, että elämä on liian lyhyt siihen. Kyllä minäkin johonkin vedän rajan, kuten erilaisiin fanaatikoihin ja fundamentalisteihin. En oikein usko, että saisin keskusteluyhteyttä syntymään Yhdysvaltain republikaanien, Suomen vastarintaliikkeen tai luomisuskovaisten hihhulien kanssa.

Valtaojan mukaan hänellä on hyvin matala ikävystymiskynnys. Hän kertoo olevansa aina puuhaamassa jotakin, mutta kyse on lähinnä itsensä viihdyttämisestä.

– Yksi maailmankaikkeuden suurimmista mysteereistä on sellainen, jota en varmaan ikinä saa selville. Paljon suurempi arvoitus kuin pimeät aineet ja energiat ja muut on se, että mitä ihmettä ne kaikki ihmiset tekevät, jotka vain istuvat junassa, eivätkä tee mitään? Tätä en ole ikinä pystynyt ymmärtämään.

Lue Esko Valtaojan laaja haastattelu kokonaisuudessaan Ilta-Sanomien digilehdestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt