AFP: Historiallinen ohilento käsillä – Pluton pinnalla havaittu sydänkuvio ihastuttaa avaruustutkijoita - Tiede - Ilta-Sanomat

AFP: Historiallinen ohilento käsillä – Pluton pinnalla havaittu sydänkuvio ihastuttaa avaruustutkijoita

Avaruusluotain New Horizons ohittaa kääpiöplaneetan ensi viikolla.

Heinäkuun 7. päivänä otetussa kuvassa Pluton pinnalla näkyy selvästi sydänkuvio.­

12.7.2015 5:30

Tutkijat ovat innoissaan lähestyvästä Pluton historiallisesta ohilennosta. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avaruusluotain New Horizons ohittaa kaukaisen kääpiöplaneetan 14. heinäkuuta.

Uutistoimisto AFP kertoo, että aiemmin tällä viikolla julkaistussa kuvassa Pluton ruosteenpunaisella pinnalla näkyy sydänkuvio.

– On helppo kuvitella, että tässä oudossa valon ja pimeyden kokoelmassa näkyy tuttuja muotoja. On kuitenkin liian aikaista tietää, mitä ne todella ovat, tutkija John Spencer toteaa.

Pianon kokoinen ja 700 miljoonaa dollaria maksanut luotain liikkuu 49 570 kilometriä tunnissa. Se ohittaa Pluton vajaan 10 000 kilometrin etäisyydeltä.

– Tämän kaiken työnteon ja suunnittelun huipennus on käsillä. Hyvin pian menemme Pluton ohi ja saamme nähdä todelliset tulokset, tehtävää johtava Joe Peterson kommentoi.

Vuonna 2006 Cape Canaveralista Floridasta matkaan lähetetty miehittämätön luotain on varustettu moderneilla laitteilla ja kameroilla, jotka keräävät tietoa ja lähettävät ne takaisin maahan.

– New Horizonsin laitteet on suunniteltu toimimaan yhdessä, jotta saamme kattavan kuvan Pluton järjestelmästä, sanoo projektissa mukana oleva apulaistutkija Cathy Olkin.

Tutkijat kaipaavat lisätietoja muun muassa Pluton pinnan koostumuksesta, lämpötilasta ja ilmakehästä sekä sen kuista. Esimerkiksi Kharon-kuu on Texasin kokoinen.

Toistaiseksi paras kuva kääpiöplaneetasta saatiin 7. heinäkuuta, kun New Horizons oli noin kahdeksan miljoonan kilometrin päässä. Kuvassa huomio kiinnittyy vaaleaan sydänkuvioon, jonka vieressä on valasta muistuttava tumma varjo.

– Rakastan tätä. Tiedämme, että Plutossa on jäätä ja odotamme jäiden olevan kirkkaampia, tiivistää Olkin.

Johtavan tutkijan Alan Sternin mukaan tarkimmat kuvat saadaan ensi viikolla maanantain ja torstain välisenä aikana. Ohilennon jälkeen tietoja ja kuvia tulee vielä 16 kuukauden ajan.

Taiteilijan näkemys New Horizons -luotaimesta ohittamassa Plutoa ja sen kolmea kuuta­

Kello 23.27 Korjattu ohilennon etäisyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?