Tiede

USA:n aseteollisuus kertoo kehittäneensä ”ihmeluodin” - ohjautuu itsestään liikkuvaan maaliin

Julkaistu:

YHDYSVALLAT
Yhdysvallat on saanut valmiiksi pitkään kehitellyn ”ihmeluodin”, joka korjaa itse suuntaansa ja osuu jopa liikkuvaan kohteeseen.
Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio Darpa ilmoitti alkuviikosta, että se on onnistuneesti testannut vuosia kehitteillä ollutta itsestään maaliin ohjautuvaa luotia.

Ihmeluotia testasivat sekä kokeneet että aloittelevat ampujat, ja molemmilla saatiin aikaan hyviä tuloksia.

Luoti on suunniteltu etenkin tarkka-ampujien käyttöön. Muun muassa Afganistanin sodassa havaittiin, että hankalat olosuhteet kuten pöly ja kova tuuli vaikeuttivat osumista liikkuvaan kohteeseen.

Darpan kehitysohjelman tarkoituksena oli pidentää osumatarkkuuden matkaa sekä vähentää tähtäämiseen tarvittavaa aikaa.

Darpan julkistamalla videolla näytetään, miten ihmeluoti toimii. Ensin kokeneet tarkka-ampujat tähtäävät maaliin, joka lähtee liikkeelle. Luoti korjaa itsenäisestä suuntaansa osuen kohteeseen.Seuraavaksi ampuja, jolla ei ole tarkka-ampujan koulutusta tähtää samaan liikkuvaan maaliin, mutta luoti osuu silti kohteeseensa.

– Darpan kehitystyö on osoittanut mahdolliseksi mahdottomana pidetyn: itseohjautuva pienikaliperinen luoti, joka osuu maaliinsa, hehkutti Darpan johtaja Jerome Dunn tiedotteessa.

– Tämä ampumaradalla standardikiväärillä tehty esitys osoittaa, että luoti pystyy osumaan liikkuvaan ja väistelevään kohteeseen erittäin tarkasti tarkka-ampujaetäisyydeltä, mihin perinteisillä luodeilla ei olisi kyetty.

Ihmeluoti on kehitty .50-kaliiperin aseisiin, mutta Dunnin mukaan sitä voidaan nyt mahdollisesti soveltaa myös muihin kaliipereihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt