Ääniharhat laittavat pään pyörälle: nouseeko tämän ”sireenin” äänenkorkeus loputtomiin? - Tiede - Ilta-Sanomat

Ääniharhat laittavat pään pyörälle: nouseeko tämän ”sireenin” äänenkorkeus loputtomiin?

Jos aina ei kannata uskoa silmiään, niin eivät korvatkaan tarjoa aina täyttä totuutta.

Ihmisen kuuloaisti on altis virhetulkinnoille.­

22.4.2015 19:10

Eri ihmiset kuulevat asioita eri tavalla. Aivojen tehtäväksi tulee tulkita korvan nappaamia ääniaaltoja. Joskus äänien tulkitseminen epäonnistuu ja tuloksena on erikoisia tuntemuksia. Laita kuulokkeet korvillesi ja kokeile seuraavia äänitteitä!

Kuulit juuri neljä sävelparia. Mutta onko jälkimmäinen sävel edellistä korkeampi vai matalampi? Yleensä ihmiset, joilta tätä kysytään, eivät pääse yhteisymmärrykseen. Eikä ihmekään, sillä kyseessä on niin sanottu tritonus-paradoksi. Keskiajalla tällaista ääntä pidettiin epäselvyytensä takia paholaisena musiikissa ja sen käyttö oli kielletty.

Tuskin on yllättävää, että tritonuksia kuulee nykypäivänä muun muassa metallimusiikissa? Esimerkiksi Black Sabbath hyödyntää dissonanssia sisältävää tritonusta.

Toisen vähintään yhtä hämmentävän ääniharhan sisältää Shepardin asteikko:

Ääninäyte kuulostaa sireeniltä, jonka äänenkorkeus nousee jatkuvasti. Yllä olevan Youtube-videon kommentoija sanoo kuulevansa ufon käynnistävän moottoreitaan. Amerikkalaisen psykologin Roger Shepardin kehittämässä asteikossa soivat päällekkäin ääniaallot, jotka on erotettu oktaavin välein niin tasaisesti, että aivot eivät pysty erottamaan niistä pääsäveltä. Asteikon alimmat ja ylimmät sävelet soivat hiljaisempina.

Harha tuottaa musiikillisen ikiliikkujan. Musiikissa sen voi kuulla esimerkiksi rock-yhtye Pink Floydin Echoes-kappaleessa noin 22 minuutin kohdalla.

Kolmas tapaus on ehkä vaikuttavin ja siihen tarvitaan korvakuulokkeet: miltä kuulostaa tukanleikkuu? Sulje silmäsi ja kuuntele:

Parturi kiertää sinua puhellen niitä näitä ja napsutellen saksia. Ääninäytteen jälkeen voisi melkein pyyhkiä leikattuja hiuksia harteilta. Kyseessä on stereovaikutus. Vaikutus syntyy, kun vasemman ja oikean äänikanavan voimakkuutta vaihdellaan taitavasti. Se osoittaa samalla, kuinka ihminen muodostaa käsityksiään ympäristöstä ilman näköaistin apua.

Lähteet: BBC, New Scientist, Daily Mail.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?