”Elvis puussa” – Näetkö kasvoja erikoisissa paikoissa kuten letuissa? Kyse on tästä ilmiöstä - Tiede - Ilta-Sanomat

”Elvis puussa” – Näetkö kasvoja erikoisissa paikoissa kuten letuissa? Kyse on tästä ilmiöstä

Näetkö kasvoja paahtoleivissä, pilvissä tai kallion siluetissa? Kyseessä on havaintopsykologinen ilmiö nimeltään pareidolia, jossa satunnaiset aistihavainnot muokkautuvat merkityksellisiksi.

Elvis puussa. Näetkö?

9.4.2015 20:04 | Päivitetty 10.4.2015 10:40

IS kertoi keskiviikkona äänekoskelaisen Arjan Salmelan paistamasta lätystä, jossa hän näki miehen kasvot.

– Kun kasvoja alkaa etsiä erilaisista paikoista, niitä alkaa löytää. Siihen voi harjaantua. Varmaan aika pian alkaa huomata kasvoja sellaisissa paikoissa, joissa niitä ei ole, sanoo Eero Castrén Helsingin yliopiston neurotieteen tutkimuskeskuksen professori.

Lukija kertoo: ”tällainen ilmestyi edellispäivänä paistinpannulle.”

Lukija kertoo: ”Jeesus pannukakussa.”

Aivotoiminnan näkökulmasta ilmiö perustuu havainnoimisen oppimiseen. Näkemisestä suuriosa on kokemusperäistä, eli aivot muistelevat ja tekevät arvauksia mitä tilassa on. Ihmisen ei tarvitse kokoajan katsoa aktiivisesti tietääkseen, että esimerkiksi pöytä on huoneessa.

– Ihminen kerää syntymästä alkaen kokemusta siitä, millainen maailma on. Kun on tottunut katsomaan tiettyjä muotoja, kuten kasvoja ja niiden ominaisuuksia, voi esimerkiksi pilvessä nähdä samoja piirteitä kuin kasvoissa, sanoo Castrén.

Lukija kertoo: Oltiin lenkkeilemässä kaverin mummolassa maalla ja juotiin mummon mökin kuistin portailla kahvi. Ajattelin ottaa kuvan, kun oltiin kerrankin sullottu kumpparit jalkaan kaikki. Myöhemmin illalla katoin kuvaa tarkemmin kotona ja huomasin kuvassa kaksi hahmoa, jotka omasta mielestä näyttivät paholaisten kasvoilta. Lähetin kuvan kaverille, joka sanoi näkevänsä kuvassa kaksi sikiötä, mikä tuntui karmivalta, sillä kahta kuukautta ennen kuvan ottamista sain keskenmenon odottaessani kaksosia.

Lukija kertoo: Elvis ilmestyi koivun kylkeen eräänä iltana mökillä puskareissulla. Rungossa selvästi tukka pystyssä, aurinkolasit kimmeltää ja suu hymyssä nahkatakin kaulukset pystyssä katselee n. 4 m korkealta.

Ihmiselle on tärkeää tunnistaa kasvoja sosiaalisen vuorovaikutuksen takia. Sosiaalinen toiminta olisi hyvin erilaista, jos ihmiset eivät tunnistaisi kasvoja.

– Aivoissa on kasvojentunnistukseen erikoistuneita järjestelmiä. Tästä syystä juuri kasvot voi olla sellainen mitkä tunnistaa semmoisissa yhteyksissä, joissa kasvoja ei olekaan. Kyllä kaikilla on tällainen ominaisuus, sanoo Castrén.

– Katsoessaan epämääräisiä muotoja, kuten pilvi, tahra tai paahtoleipä, niin niissä saattaa olla sellaisia muotoja, jotka ovat tuttuja meille kasvonpiirteinä ja ilmeinä, Castrén kertoo.

 

 BBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan pareidolia voi olla myös ihmisten odotusten tulos.

– Jos pystyy näkemään Jeesuksen kasvot paahtoleivässä, se kertoo enemmän ihmisen odotuksista, ja kuinka hän tulkitsee maailmaa, kuin siitä, että leivässä varsinaisesti olisi jotain, sanoi Sophie Scott, neurotutkija Lontoon University Collegesta.

Lukija kertoo: 4-vuotiaan tyttäreni vesivärityössä oli ennen lopullista kuivumistaan vanhan haltijamiehen kasvot.

Lukija kertoo: Tallinnassa olevan ravintolan takassa, sivusta otetussa kuvassa näkyy kasvot, suoraa edestä otetussa kuvassa ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?